ZAKAJ SE REDIMO

VZROKI ZA VISOKO TELESNO TEŽO


Zakaj se človek zredi? Kje so osnovni razlogi, da se kilogrami tako vztrajno nabirajo? Ko boste prebrali ta članek do konca, boste izvedeli, kakšno škodo si delate, ko po kosilu zaužijete še nekaj sladkega.
Vzroki za debelost - logični odgovori

Logični odgovori na vprašašanje, zakaj so nekateri ljudje debeli in se redijo, bi bili:
•Ker preveč jejo.
•Ker zaužijejo več kalorij, kot jih porabijo.
•Ker imajo tako genetsko zasnovo.

Resnica se skriva čisto nekje drugje.


Glukoza v krvi vpliva na nastanek telesnih maščob
Glukoza v krvi je glavni razlog za probleme s prekomerno telesno težo in nastanek telesnih maščob. Zakaj? 

Kaj je glukoza?

Glukoza je pravzaprav  gorivo, ki jo naše telo uporablja za delovanje. Nahaja se v krvnem obtoku, za svoj vir energije pa jo uporabljajo številni organi (možgani, srce, ledvice, mišice, ..). V krvnem obtoku je pri povprečnem človeku shranjeno 1 g glukoze na liter krvi.

Človeški organizem ta nivo v krvi ohranja iz treh različnih virov:
•z zunanjim vnosom živil (ogljikovi hidrati se preko prebave spremenijo v glukozo)
•telo proizvede glukozo iz maščobnih zalog v telesu
•telo proizvede glukozo iz glikogena, ki ga črpa iz jeter in mišic
•v skrajnem primeru telo proizvede glukozo iz telesnih beljakovin (beljakovine v mišicah - telo je samega sebe)

Vnos hrane

Ko s hrano vnesemo v telo ogljikove hidrate, se le ti med prebavo spremenijo v glukozo. Kri glukozo prenaša po krvnem obtoku, saj lahko le tako pride do organov. Višek glukoze telo spremeni v glikogen in ga shranjuje (v jetra, mišice). Ko torej zaužijemo ogljikove hidrate, se vrednost glukoze v krvi zviša (nad običajni nivo 1 g / liter krvi). Temu zvišanju pravimo hiperglikemija.

Za koliko se zviša vrednost glukoze?

Koliko se bo zvišala vrednost glukoze v krvi, je odvisno od samega živila. Živila z  nizkim glikemičnim indeksom povzročijo nizek dvig glukoze, tistega z višljim glikemičnim indeksom pa večjega.

Inzulin uravnava nivo glukoze


Kakor hitro presežemo normalno vrednost glukoze v krvi 1 g / l, se sproži v organizmu mehanizem, ki uravnava glukozo. Trebušna slinavka začne izločati hormon inzulin.
•Inzulin skuša vrednost glukoze zmanjšati na normalno vrednost. To stori s tem, da pošilja glukozo v tiste organe, ki jo potrebujejo.
•Druga lastnost inzulina je ta, da pomaga višek glukoze spravljati v maščobne zaloge.

Kako je debelost povezana z inzulinom?

S prehrano, ki vsebuje  visok glikemični indeks, pride do močne obremenitve trebušne slinavke in do izločanja večjih količin inzulina. In prav inzulin je glavni krivec za debelost.

Vse, dokler je v krvi prisoten inzulin, je v telesu blokiran encim lipaza, ki razgrajuje telesno maščobo. Zato inzulin maščobo skladišči - nalaga jo na boke, trebuh, stegna.

Inzulin redi - v krvi je prisoten tudi 4 ure!

Inzulin lahko ostane v krvi tudi do 4 ure ali več. Koliko ga trebušna slinavka izloči, je odvisno od količine in predvsem od sestave obroka (glikemični indeks ogljikovih hidratov). Njegova naloga je znana: vse dokler je krvi, pošilja sladkor in odvečno maščobo v celice in ju tam skladišči!

Past: maščobne jedi + hrana z visokim GI

Ko pojeste zrezek s krompirjem, je krompir razlog, da se začne izločati inzulin. Zaradi tega ne pride do izločanja encimov, ki bi maščobo razgradili. Maščoba se zato seli naravnost v vaše obloge okoli pasu in trebuha. Lahko si mislite, kaj naredite za svoje telo, ko obrok zaključite s slastno sladico. Prisotnost inzulina ste podaljšali še za uro ali dve.

Povsem druga zgodba je, kadar pojeste zrezek z zelenjavo (brez krompirja). Zelenjava ima nizek glikemični indeks (GI) in zato se v krvi sprosti zelo majhna količina inzulina. To omogoči, da se v krvi hitro aktivirajo encimi za razgradnjo maščob.


Več si lahko preberete na spodnjih povezavah:
Ste odvisni od sladkorja
Sladkor uničuje telo
Kaj je glikemični indeks
Je rjavi sladkor res bolj zdrav



Komentarji

Priljubljene objave