PROSO - ZA MOČNE NOHTE IN SIJOČE LASE

PROSO - ZA MOČNE NOHTE IN SIJOČE LASE


Proso je beljakovinsko celovita hrana in je okusen vir vitaminov in mineralov. Bogato je z vitamini skupine B, zlasti niacinom (B3), pirodoksinom (B6) in folno kislino (B9), železom, kalcijem, magnezijem, silicijem in cinkom. Je eno redkih žit, ki vsebuje tudi kremenčevo kislino, ki je nujno potrebna za normalno rast nohtov, las in kože. Ne vsebuje glutena, zato je primerno tudi za ljudi s celiakijo.

Nepogrešljivo je v prehrani otrok, za preprečevanje osteoporoze ter bolezni ledvic in mehurja. Spodbudno deluje tudi na prebavo in črevesju pomaga vzpostaviti ravnovesje. Poleg tega spodbuja čutila, vpliva na budnost in krepi našo sposobnost zaznavanja.

Proso zaradi vibracije modre barve vzpostavlja ravnovesje grlene, pete čakre. Peta čakra vpliva na odločnost, lastno voljo in izbiro, ustvarjalnost in aktivnost. Primerno je pri težavah s komunikacijo, tremo, vznemirjenostjo ter vnetjih, anginah in težavah s ščitnico.


NEOLUŠČENO PROSO
Zaradi bogatih virov zgoraj naštetih vitaminov in mineralov, neoluščeno proso slovi kot kakovostna hrana za zdrave nohte, lase in kožo. Večina ga uporablja celega ali mletega po žličkah v tekočini ali jogurtu, lahko pa ga tudi kalimo in uporabimo v raznih solatah ali kot dodatek kuhamo z drugimi jedmi.

PROSENA KAŠA
Na Metinih knjižnih policah lahko zasledite ogromno zelo dobrih receptov s proseno kašo. Uporabite jo lahko samostojno, kot glavno jed z različnimi prilogami ali omakami, lahko je dodana juham in enolončnicam ter je odlična tudi v slaščicah in sladkih jedeh. Primerna je tudi kot dodatek za peko brezglutenskega kruha.

(VIR:meta.si)

Komentarji

Priljubljene objave