PIRINA MOKA

PIRINA MOKA



Pirina moka je verjetno najbolj priljubljena moka, ki ni narejena iz običajne pšenice oziroma ni bela moka. Piro so že tisočletja gojili na področju Irana, od koder je kasneje prišla tudi v Evropo. Posebej priljubljena je postala v zadnjih letih, ko smo se ljudje pričeli zavedati pomena zdrave prehrane ter se obrnili proč od izdelkov iz bele moke.

Kakšna je pirina moka?

Ima nekoliko sladek okus, podoben polnozrnati pšenični moki, okus spominja tudi nekoliko na oreščke. Pirina moka vsebuje gluten, zato ni primerna za bolnike s celiakijo, sicer pa ima veliko vlaknin ter mineralov ter več beljakovin in vitaminov kot bela moka. Pirina moka je priljubljen nadomestek za belo moko, saj je z njo možno pripraviti tako kruh kot testenine, palačinke ali fino pecivo.

Prednosti pirine moke

Pira se bolje topi v vodi in je lažje prebavljiva kot pšenična moka. Ni brez glutena, uživajo pa jo lahko ljudje, ki so zgolj nekoliko preobčutljivi na pšenico. Tudi če nimate težav z uživanjem pšenične moke, je pirina moka odlična za prehrano, saj z njeno uporabo zaužijete širši spekter hranil. Pirina moka ima več beljakovin in manj kalorij kot pšenična moka. Je dober vir vitamina B2, mangana, niacina, bakra, fosforja in vlaknin.
Pira ima v primerjavi s pšenico precej tršo lupino, zato med mletjem ostane v njej več hranil, pa tudi okus se bolje ohrani. Poleg tega zahteva gojenje pire manj pesticidov kot gojenje pšenice, saj trda lupina notranjost žita bolje ščiti pred škodljivci ter okužbami.

Nakup in hramba

Piro boste našli v običajnih prodajalnah, včasih poleg običajne moke, včasih na oddelku z bio prehrano. Ob nakupu se prepričajte, da je embalaža cela in dobro zaprta ter da na njej ni znakov vlage. Preverite datum, do katerega je moka uporabna ter izberite takšno, ki je kar najbolj sveža.
Pirino moko je najbolje hraniti v zračno nepropustni embalaži v hladilniku, če jo uporabljate pogosto in vam ne bo dolgo stala, pa jo zgolj pretresite v dobro zaprto posodo in postavite na hladno v omarico.

Uporaba pirine moke

Tako kot pšenično moko, lahko tudi pirino kupite belo ali polnozrnato. Pri beli pirini moki je bil otrob odstranjen, kar pomeni da ima boljšo teksturo za pripravo peciv in kolačev. Polnozrnata pirina moka pa bo nadomestila polnozrnato (polnovredno, graham) pšenično moko.
Ker se pirina moka v vodi topi bolj kot pšenična, jo za nadomeščanje pšenične moke uporabljajte tako, da ji primešate zgolj tri četrtine vode, ki je v receptu predpisana za pšenično moko. Testa iz pirine moke nikoli ne gnetite oziroma ne mešajte tako močno in tako dolgo, kot bi testo iz pšenične moke, sicer se bo pričelo drobiti.
Peciva in kruh iz pirine moke nikoli ne vzhajajo tako visoko kot če bi jih pekli iz pšenične moke.

Vir: http://marmelina.si/kuhalnica/zivila/pirina-moka

Komentarji

Priljubljene objave