RJAVI SLADKOR

JE RJAVI SLADKOR BOLJ ZDRAV?


Pogosto slišimo, da je rjavi sladkor bolj zdrava izbira od belega, marsikdo tudi meni, da je dieta učinkovitejša, če belega nadomestimo z rjavim. Medtem ko to drži za rjavi riž, kar je posledica njegovega nižjega glikemičnega indeksa (manjšega vpliva na hitro zvišanje ravni krvnega sladkorja) zaradi ohranjene semenske lupine in večje vsebnosti vlaknin, pri rjavem sladkorju nikakor ne gre za kaj takšnega niti podobnega.

Rjavi sladkor se od belega razlikuje bolj ali manj le po barvi, večinoma je to beli sladkor, ki ga proizvajalci obarvajo z melaso (melasa je stranski proizvod pri proizvodnji belega sladkorja), v obeh primerih pa gre za saharozo v skoraj istem deležu (razlika je zanemarljiva). Energijska vrednost in glikemični indeks sta torej primerljiva, obe vrsti sladkorja se razlikujeta le po vsebnosti mineralov, kar nekateri izpostavljajo kot veliko prednost pred belim sladkorjem, ki mineralov skoraj ne vsebuje. Vendar pa golo dejstvo, da rjavi sladkor vsebuje več mineralov kot beli, ni dovolj, pomembno je vedeti, kolikšna je ta razlika. Ob podrobnejši proučitvi sestave enega in drugega sladkorja vidimo, da ena čajna žlička rjavega sladkorja vsebuje približno 3,5 mg kalcija in 0,5 mg magnezija, medtem ko je priporočeni dnevni vnos (100 % PDV/RDA) za kalcij 800 mg, za magnezij pa 375 mg. Da bi z uživanjem rjavega sladkorja dosegli koristi v smislu zagotavljanja mineralov, torej ne gre pričakovati. Vendarle pa je rjavemu sladkorju treba priznati veliko bolj aromatičen okus. Kar pa zadeva škodljive učinke na telo, sta si oba povsem primerljiva in je tako enega kot drugega priporočljivo uživati čim manj.

VIR: http://www.maxximum-portal.com

Komentarji

Priljubljene objave