GLIKEMIČNI INDEKS - kaj je

GLIKEMIČNI INDEKS


Glikemični indeks je število (običajno med 0 in 100), ki živila razvršča glede na to, kako zaužitje določenega živila vpliva na dvig krvnega sladkorja v primerjavi z referenčnim živilom, za katerega se določi, da ima glikemični indeks 100. Običajno se za referenčno živilo izbere raztopino glukoze. Višji glikemični indeks pomeni večji dvig sladkorja v krvi.
Dosedanje meritve glikemičnih indeksov živil so razkrile zanimivo in – za mnoge prehranske strokovnjake – presenetljivo dejstvo: Predvidevanje, da imajo vsi enostavni sladkorji in s tem živila, ki vsebujejo sladkorje, višji glikemični indeks kot živila, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, je NAPAČNO! V praksi to na primer pomeni, da ima krompir (škrob, ki ga vsebuje, je kompleksen ogljikov hidrat) več kot enkrat višji glikemični indeks kot jabolko in celo višji glikemični indeks kot namizni sladkor. Podobno velja za bel kruh, pokovko, lubenico itd.

vir: http://www.cenim.se/115-a.html

Komentarji

  1. imate mogoče tudi kakšne recepte za diabetike? Katera kombinacija živil je primerna da se KS ne dviguje tako hitro?

    OdgovoriIzbriši
  2. Spoštovani,

    Težko opredelimo brez vašega podatka za kakšno obliko gre.
    V privi vrsti, pa svetujemo, da se izogibate PREDELANI HARNI.

    Vsa hrana, ki lahko dolgo časa stoji na policah, ni najbolj primerna za uživanje.
    Čim več poskušajte pripravljati sami iz osnovnih sestavin, saj se s tem izognete vsem umetnim dodatkom, ki jih dodajajo predelamim oz. že pripravljenim živilom, kjer je tudi sladkor v veliki meri kot konzervans.

    Spodaj vam navajamo poveztek iz Zveze društev diabetikov Slovenije, kaj je priporočljivo uživati. Ob tem naj poudarimo ponovno, da polnozrnat kruh, ki ga kupite v trgovini - NI nujno resnično polnozrnat kruh. V večini primerov gre za dodane barve in razne primesi s katerimi dobimo želelni izgled in okus.

    Poigrajte se z naravo - ona nam je dala čudovite hranilne stvari, ki jih je potrebno negovati ( kaj na vrtu posaditi ), z ljubeznijo pripraviti ter z hvaležnostjo zaužiti.



    Zelo priporočljiva hrana:

    hrana, ki vsebuje veliko vlaknin:
    polnozrnat, rženi, črn, ajdov kruh;
    ajdova, prosena kaša, ješprenj;
    ječmenovi, ovseni, rženi kosmiči;
    krompir v olupku, neglasiran riž,
    polnozrnate testenine;
    fižol, grah, soja;
    sveža, zamrznjena zelenjava;
    surovo, neolupljeno sadje, predvsem jagodičje;
    posneto mleko
    nemastna skuta
    jajčni beljak
    nesladkane pijače: čaj, voda, mineralna voda, čiste zelenjavne juhe

    Hrana, priporočljiva v zmernih količinah:

    pogosto: krompir, riž, testenine, mleko, jogurt, polmastni sir, pusto meso, ribe;
    poredko: bel kruh, keksi za diabetike, sladko sadje, sadni sok iz svežega sadja, pusti izdelki iz mesa, jajčni rumenjak, drobovina;

    Hrana, ki se je moramo izogibati:

    hrana z veliko maščobami: ocvrte jedi, maslo, svinjska mast, margarina, mastno meso, majoneza, masleni rogljički, kremni siri, hrenovke, salame, klobase, industrijsko pripravljene jedi, pomfri, čips, industrijsko izdelane kremne juhe živila z veliko sladkorja: marmelada, med, sadni sirupi, kompoti, sadni izdelki iz konzerv, pudingi, brezalkoholne sladkane pijače (coca-cola, kokta, fanta...), likerji
    živila z veliko maščob in sladkorja: torte, sladoled, čokolada

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Mateja!

    V kolior boste našli kakšen dober recept za diabetike bi prosila, če bi ga delili z nami.

    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Zahvaljujem se za komentar

Priljubljene objave