OTROŠKE ALERGIJE, BOLEZNI DEBELOST
Otroci so kar štirikrat bolj nagnjeni k alergijam kot odrasli
Ne preseneča, da je smrtnost zaradi alergične
reakcije na hrano največja prav pri otrocih. Največ reakcij na nove
alergene v hrani zasledimo pri otrocih, mlajših od dveh let. Celo
neznatne količine alergenov so lahko usodne. Kako je to mogoče? Po
raziskavah Dr D'Adama lahko prisotnost neustreznih snovi v prehrani, ki reagirajo z antigenom otrokove krvne skupine,
vpliva na razvoj dojenčkovega črevesja. Najpogostejša posledica? Izguba
integritete prebavnega trakta, ki se tipičo izraža kot celiakija (alergija ali intoleranca na gluten).
Naša vedno bolj hranil osiromašena prehrana – od
monokulturne pridelave, hitre hrane, močno predelane, industrijsko
pripravljene hrane, gensko spremenjene krme in živil, kontaminacija s
pesticidi, herbicidi in drugimi kemikalijami, antibiotiki, težkimi
kovinami, do barvil, konzervansov, arom – in zmanjšan vnos
neonesnaženega, biodinamičnega sadja in zelenjave, ima zelo negativen
vpliv na naše zdravje. To je velik problem zlasti pri otrocih in
mladini, pri katerih se telo šele razvija.
Glavni krivci
Če odštejemo posameznikovo specifiko, kot jo določa krvna skupina (oz. nutrigenomični profil®),
so v splošnem najbolj problematična spodaj navedena živila in
dejavniki, še zlasti, ker so prisotni praktično v vsej industrijsko
pripravljeni hrani, od mesnih izdelkov, omak, juh, namazov, prigrizkov,
napitkov pa do piškotov, čokolade in drugih »priboljškov«. To velja tudi
za izdelke v trgovinah z zdravo prehrano, ki so označeni kot »ekološko
pridelani«, »bio«, »naravni« in »zdravi«.
- WGA, gluten v pšenici in drugih žitih, ter lektini in aktivatorji lektinov (kazein, albumin, dodatki s prefiksom “gumi” - n.pr. gumiarabikum, gumi guar) in druga antihranila, ki jih najdemo zlasti v zlasti polnozrnatih žitih, stročnicah, oreških in semenih. V tem smislu so najbolj problematična živila pšenica (med vsemi žiti vsebuje daleč največ glutena in WGA), koruza (povzroča pomanjkanje vitamina B2) in nefermentirana soja (seznam negativnih učinkov je tako obsežen, da bi se soja pravzaprav morala imenovati hudičevo seme).
- Pasterizirano in homogenizirano mleko, reciklirano (trajno) mleko, in izdelki iz takega mleka. Spremenjena sestava naravnega mleka je za človeka neprebavljiva, povzroča motnje v presnovi kalcija, alergije, neplodnost in vrsto drugih zdravstvenih težav.
- Hidrogenizirane, hidrolizirane in druge škodljive maščobe (n.pr. palmova maščoba): poleg žit in pasteriziranega/homogeniziranega mleka največji povzročitelj vnetij, ki vodijo v bolezni srca in ožilja.
- Živila z visokim glikemičnim indeksom in sladkor v vseh oblikah (obremenjujejo imunski sistem in ustvarjajo zasvojenost), zlasti fruktoza (med drugim povzroča debelost, diabetes, visok pritisk in putiko).
- Arome, barvila, konzervansi, in drugi dodatki (E-ji) v industrijsko pripravljeni hrani. Sem spadajo tudi MSG (ki je pogosto skrit pod drugimi imeni) in drugi ekcitotoksini (aspartam, L-cistein, sulfiti). Povzročajo propadanje možganov in s tem celo vrsto vedenjskih in zdravstvenih motenj. Seznam tovrstnih škodljivih kemikalij si lahko ogledate tukaj.
- Hrana, pridobljena od živali, ki so uživale zanje nenaravno krmo (n.pr. z žiti krmljeno govedo, s sojo krmljene kokoši). Toksični stranski produkti presnove nenaravne krme zaidejo v meso, jajca ter mleko in mlečne izdelke, ki posledično niso več tisto, kar naj bi po sestavi bili, in pri človeku povzročajo množico zdravstvenih težav.
- Gensko spremenjena živila in hrana, pridobljena od živali, ki so uživale gensko spremenjeno krmo. GSO dokazano povzročajo neplodnost, motnje v delovanju imunskega sistema, prebavne motnje, poškodbe organov, motnje v izločanju holesterola in insulina, neplodnost in pospešeno staranje. (Seznam ni popoln.)
- Fluor (v zobni pasti, mleku, in marsikje v svetu tudi v vodi iz pipe). Povzroča kalcifikacijo češarike in s tem pohlevnost in ubogljivost (ljudi spreminja v zombije).
- Težke kovine (cepiva, amalgamske zalivke). Povzročajo poškodbe možganov in živčnega sistema ter posledične zdravstvene težave.
Opomba: problematičnost snovi v gornjem seznamu je zelo dobro dokumentirana in nesporna. Navedene spletne povezave nudijo zgolj izhodišče za nadaljnje raziskave vedoželjnega bralca.
Vir:Nutrigenomika.info
Komentarji
Objavite komentar
Zahvaljujem se za komentar