KAKO SE ZNEBITI KANDIDE
Disbioza, okužbe in zastrupitve
Sovražne črevesne bakterije, kandida in drugi paraziti zahtevajo svojo hrano
Že Hipokrat je rekel: "Vse bolezni se začno v prebavilih."
Kadar prehrana temelji na industrijsko pridelanih in pripravljenih
živilih z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, se v prebavilih
postopoma namnožijo številne sovražne bakterije, glive in kvasovke, ki
uspevajo ob tovrstni hrani. Vse to obremenjuje imunski sistem in
posledica so različne okužbe in bolezni, za katere zdravniki tipično
predpisujejo antibiotike. Na nesrečo pa antibiotiki
poleg škodljivcev uničujejo tudi simbiotične bakterije v črevesju, in s
tem dodatno povečujejo neravnovesje črevesne flore, kar vodi v dodatne,
vedno večje zdravstvene težave.
Antibiotiki povečujejo apetit po hrani
- Antibiotiki lahko trajno spremenijo človekov mikrobiom, kar obremenjuje imunski sistem in med drugim vodi v Chronovo bolezen, sindrom razdraženega črevesja, izgubo integritete prebavnega trakta ter posledične avtoimunske bolezni, alergije, celiakijo, toksičnost organizma in druga nevarna bolezenska stanja.
- Antibiotiki lahko povzročijo motnje v izločanju grelina in leptina v želodcu, s čimer povečujejo apetit (grelin) in nalaganje maščobnih zalog (leptin).
- Pri miših, ki so dobivale antibiotike (v podobnih količinah kor jih dajejo otrokom v primeru vnetja grla ali ušes) so zabeležili bistveno višjo raven telesne maščobe, ne glede na to, da so dobivale isto hrano kot prej.
Parazitska črevesna flora - kot
n.pr. kvasovke, glive in bakterije gnitja - zahteva nenehen vnos škroba
in sladkorja, kar vam sporoča tako, da s stimulacijo živčnih celic v
prebavilih možganom signalizira "potrebo" po tovrstnih "hranilih". Bolj
ko črevesnim parazitom odrekate njihovo najljubšo hrano, močnejše
signale pošiljajo.
Glivice vstopijo v telo skozi
pljuča, kožo, prebavni trakt in spolne organe. Naselijo se lahko
praktično v vseh delih telesa; hitro se udomačijo in lahko v človekovem
telesu preživijo neomejeno dolgo.
Okužbe z glivicami in zlasti
črevesnimi glivicami so pogost povzročitelj marsikatere zdravstvene
težave. Kar se na fizični ravni pogosto začne s prebavnimi motnjami, kot
je na primer zaprtje, lahko sčasoma pripelje do poškodb prebavnih
sluznic in celic, izgube integritete prebavnega trakta in cele vrste
posledičnih bolezni, od vnetja sinusov pa do ledvičnih bolezni. Na
psihični ravni je pogost spremljevalec tovrstnih okužb depresija,
razdražljivost, živčnost, zmanjšana sposobnost koncentracije,
anksioznost in nizka sposobnost samoobvladovanja – od najrazličnejših
čustvenih reakcij pa do nažiranja s hrano. S svojimi izločki, ki
razžirajo prebavila in povzročajo nenehno draženje živčnih končičev v
prebavilih in s tem motnje v delovanju celotnega živčnega sistema, vas
lahko lahko črevesne glivice dobesedno spravijo ob pamet.
Glivice sprožajo alergične
reakcije, povzročajo lokalne ali sistemske okužbe, spodbujajo vnetja
(vključno s posledičnimi bolezni srca in ožilja), zastrupljajo telo z
mikotoksini, ki zmanjšujejo obrambno spodobnost organizma in so dejavnik
razvoja nekaterih rakavih obolenj. Dolgotrajna izpostavljenost glivicam
oslabi imunski sistem in tako omogoča razcvet najrazličnejših bolezni,
med katerimi so dokazano
Za ugotavljanje prisotnosti glivic je najbolj uporabna diagnostika z bioresonanco.
Najbolj učinkovit način, da se
znebite glivic, je, da jih izstradate. V praksi se je za najboljši
pristop izkazala prehrana, ki ne spodbuja njihovega razvoja, in sočasna
terapija z bioresonanco. Protiglivična dieta temelji na beljakovinah in maščobah živalskega izvora (sveže ribe, meso, jajca, kuhano maslo – vse pridobljeno od eko pašnih živali in skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®) v kombinaciji z nekatero hrano rastlinskega izvora (zelenjava,
oreški in semena razen pistacij in arašidov, olivno olje, surov česen,
oregano, nageljnove žbice, cimet in nekatera druga zelišča in začimbe – vse skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®). Hkrati je treba minimizirati vnos ogljikovih hidratov na splošno, kakor tudi živil, ki predstavljajo vir glivičnih okužb (žita, stročnice, sladkor, sadje, pistacije in arašidi, gobe, krompir, vsa industrijsko pripravljena hrana, kvas, kis).
Protiglivične učinke imajo med
drugim tudi izvleček oljčnih listov, izvleček semen grenivke, zink; za
zunanjo uporabo pride v poštev predvsem olje iz lupine citrusov, olje
čajevca, soda bikarbona (slednja tudi za dovajanje raztopine s katetrom
na prizadeta mesta). Med protiglivičnimi sredstvi na recept je lahko
učinkovit predvsem Nystatin.
Če z vašemu nutrigenomičnemu profilu®
in trenutnemu stanju organizma ustrezno prehrano, življenjskim slogom
in zdravim (človeku lastnim, simbiotično usmerjenim) načinom
razmišljanja v svojem telesu ustvarite glivicam, bakterijam gnitja,
plesnim in podobnim parazitskim entitetam negostoljubno okolje, še
preden se vam zmeša ali kako drugače resno zbolite, to bistveno zmanjša
tveganje za razvoj bolezni. V primeru, da že imate resne zdravstvene
težave, pa si lahko na ta način bistveno olajšate simptome in povečate
možnosti ozdravitve. Kot pravi Dr Simoncini: "Cancer is a fungus."
Zlasti kvasovke in glivica kandida (Candida albicans)
sprožajo izredno močno "potrebo" po sladkarijah, kruhu, testeninah,
krompirju, sadju in podobnim virom enostavnih ogljikovih hidratov.
Ne samo žita, sladkor in antibiotiki, ampak tudi hormonska kontracepcija spremeni pH telesa tako, da povečuje njegovo kislost in s tem ustvarja pogoje za razvoj abnormalne (parazitske) črevesne flore. Podoben učinek ima tudi preobremenitev s težkimi kovinami.
Težke kovine in drugi nevrotoksini
Kovine in težke kovine, kemikalije in
številni xenobiotiki so nevrotoksini, kar dobesedno pomeni "strup za
živce". Nevrotoksini povzročajo poškodbe in okvare živčnih celic, in s
tem motnje v delovanju možganov in prenosu živčnih signalov po telesu.
Na ta način lahko ne samo spodbujajo apetit in sprožajo tako "želje" po
hrani, ampak tudi razvoj resnih zdravstvenih težav. Še več, že samo
njihova prisotnost v telesu pobere ogromno energije na celični ravni
Nevrotoksini zaidejo v telo prek
cepiv (živo srebro, aluminij), zobnih zalivk (živo srebro), medicinskih
vsadkov – kostnih vijakov in ploščic, umetnih sklepov, kontracepcije
(titan, jeklo, kobalt, baker...), kozmetike (svinec), industrijsko
(ne-eko) pridelanih živil, rib, onesnaženega zraka, vode, prsti
(industrijsko onesnaženje, namerna obdelava s toksini [n.pr. s
pesticidi, fungicidi...], odlagališča odpadkov, geo-inženiring...),
proizvodnih, predelovalnih in obdelovalnih procesov v industriji, in
mnogih drugih, celo nekaterih povsem naravnih virov.
Če je z nevrotoksini obremenjeno
telo nosečnice, lahko preidejo v zarodek in tako se otrok že rodi
praktično zastrupljen. Tovrstne zastrupitve povzročajo motnje v razvoju
možganov in živčenega sistema pri otrocih in s tem povezane posledice –
od hiperaktivnosti in pomanjkanja koncentracije do resnih čustvenih
motenj, od alergij in preobčutljivosti na hrano do izgube integritete
prebavnega trakta in oslabljenega imunskega sistema, kar povečuje
dovzetnost za celo vrsto sindromov in boleznskih stanj – od motenj v
koordinaciji do nizkega inteligenčnega kvocienta in avtizma.
Raziskave kažejo, da vnos toksičnih
snovi v telo povzroča tudi povečano nalaganje maščobe. Ta podatek ne
preseneča, saj telo tipično imobilizira toksine tako, da jih shrani
(izolira) v maščobnih celicah.
Če želimo stanje popraviti, moramo telo temeljito razstrupiti vseh težkih kovin in drugih (nevro)toksinov.
Problem je v tem, da vsak poskus detoksifikacije sprosti toksične snovi
v krvni in limfni obtok. Na ta način pridejo tovrstni strupi ponovno v
stik z živčnim sistemom, kar povzroči akutno zastrupitev, ki jo lahko
med drugim občutimo tudi kot veliko "željo" po ogljikovih hidratih.
V vsakem primeru je zelo priporočljivo, da tovrstno razstrupljanje izvajamo pod strokovnim nadzorom in zlasti pazimo, da ne preobremenimo jeter in ledvic.
Elektromagnetno (in drugo) sevanje ter tehnologije za (pre)programiranje možganov
Vedno bolj jasno postaja, da
mikrovalovne pečice, električna napeljava in inštalacije, računalniki,
mobilni telefoni, brezžični internet in tako naprej ustvarjajo
elektromagnetno sevanje, ki povzroča aglutinacijo krvi
in s tem zmanjšano sposobnost prenosa kisika in hranil v celice, kar
vodi v utrujenost, depresijo, hormonske motnje in številna boleznska
stanja. Pogosti simptomi vključujejo tudi nespečnost, razdražljivost,
scefrane živce, zadrževanje vode v telesu, debelost, diabetes.
Elektromagnetno in drugo sevanje lahko vklaplja ali izklaplja posamične centre v možganih
in moti vitalno komunikacijo med celicami, ki je podlaga vsem telesnim
funkcijam, vključno z vzdrževanjem potrebne energije in naravnih
mehanizmov hujšanja, kot so razstrupljanje, uravnovešanje ravni
sladkorja v krvi in uravnavanje apetita. Motnje v prenašanju signalov v
organizmu vodijo naravnost v "želje" po hrani.
Tudi nekatere valovne dolžine svetlobe
in zvoka v zaznavnem in nezaznavnem spektru lahko povzročijo tovrstne
motnje v delovanju živčnega sistema. To še zlasti velja, če ste jih
deležni v obliki utripanja s specifično frekvenco. Tipičen primer je
utripajoč televizijski ekran, ki možgane spravi v stanje, v katerem so
zelo dovzetni za subliminalne (hipnotične) sugestije. Dovolj je, da se v
vašem vidnem ali slišnem polju (lahko tudi povsem mimogrede) pojavi
neka hrana ali pijača, ne da bi vi to sploh zavestno registrirali, in že
vaša roka nezavedno poseže po piškotu na mizi ali pa vas noge kar same
odnesejo do hladilnika.
In če je zadeva učinkovita pri
psih, ste lahko prepričani, da ste analognim načinom tovrstne
manipulacije izpostavljeni tudi vi - pa ne samo kot lastnik, ki kupuje
(pre)drago "hrano" za svojega ljubljenčka.
Alergije
Že dolgo je znano, da človeku pogosto
diši prav tista hrana, na katero je alergičen ali kako drugače
preobčutljiv. Tovrstna hrana namreč v organizmu povzroči stres, na
katerega se telo odzove z izločanjem endorfinov, ki učinkujejo kot
morfij in na ta način ustvarijo občutek blaženosti v telesu! Človek se
hitro znajde v začaranem krogu: v želji po (lažnem) boljšem počutju
nenehno in v vedno večjih količinah uživa prav tisto hrano, ki je zanj
problematična in mu uničuje telesno in duševno zdravje.
Prav zato je nujno ne samo
diagnosticirati, ampak tudi odpraviti vse alergije na hrano (in po
možnosti vse alergije sploh). V ta namen je po mojih izkušnjah daleč
najboljša metoda bioresonanca.
Motilci hormonskega sistema in žlez z notranjim izločanjem
Motnje v delovanju hormonskega sistema so pogost vzrok "lakote" in "želja" po hrani.
Prehrana, ki vsebuje (pre)malo
(nasičenih) maščob ali organizem, ki slabo presnavlja maščobe, lahko
privede v pomanjkanje holesterola in v maščobi topnih vitaminov (A, D,
E, K). Ti vitamini so nujno potrebni za zdravo delovanje imunskega
sistema kakor tudi žlez z notranjim izločanjem, zlasti nadledvične žleze
in žleze ščitnice.
Tudi nevrotoksini, kot na primer živo srebro, lahko povzročijo motnje v delovanju nadledvične žleze.
Šibka ali izčrpana nadledvična žleza lahko povzroči "željo" po sladkem oz. ogljikovih hidratih, in/ali slanem.
Velik problem v tem smislu so tudi
motilci hormonskega sistema, ki jih med drugim najdemo v plastični
embalaži za hrano (npr. bisfenoli (od BPA do BPS), ftalati, PCP-ji, POP-i, pesticidi) in izdelkih za nego telesa,
pa tudi v pohištvu, stavbni opremi in raznih pripomočkih v industriji
in gospodinjstvu: poleg "želje" po hrani (kar zlahka vodi v debelost in
diabetes) so med drugim povezani tudi z neplodnostjo, astmo in hormonsko
pogojenimi rakavimi obolenji.
12 najbolj problematičnih motilcev hormonskega sistema, od katerih imajo nekateri tudi transgeneracijske epigenetske učinke:
Tudi nekateri farmacevtski
preparati (n.pr. kortizoni) lahko tako iztirijo hormonski sistem, da
človek zaradi lakote vstaja sredi noči in praktično izprazni hladilnik.
Nadalje so tu nano delci, ki iz
krvi brez težav prehajajo tudi v možgane ter motijo njihovo delovanje,
posredno pa tudi funkcije vseh organov v telesu, na povsem
nepredvidljive načine. Nano delci so dandanes prisotni
praktično povsod: od hrane do kozmetike in izdelkov za nego telesa, od
pralnih praškov, odstranjevalcev madežev in detergentov pa do mehčalcev
in osvežilcev zraka, od čistil v gospodinjstvu do izdelkov za nego
avtomobila. Najdemo jih tudi v raznih obližih, farmacevtskih preparatih
za zunanjo uporabo, in celo v oblačilih in obutvi.
Fizična aktivnost, ki ni skladna z vašim nutrigenomičnim profilom®, in/ali porušen cirkadijski ritem
lahko prav tako povzročata motnje v stimulaciji živčenega in
hormonskega sistema, in tem signalizacijo "potrebe" po določeni hrani.
Zelo zaskrbljujoč vir prikrite
kontaminacije s toksini je tako imenovana reciklirana hrana. Gre za
splošno uveljavljeno prakso, kjer industrija nek napačno označen,
poškodovan, onesnažen ali celo okužen izdelek prepakira v potrošniku
sprejemljivo obliko.
Praktično vsa živila je mogoče reciklirati. V slovenskih trgovinah je v tem smislu najbolj znan primer trajno mleko in izdelki iz trajnega mleka. Spremenjena sestava mleka, ki je posledica tovrstne obdelave, je za človeka neprebavljiva, povzroča motnje v presnovi kalcija, alergije, neplodnost in vrsto drugih zdravstvenih težav.
Eden najbolj hvaležnih izdelkov za
prikrito reciklažo hrane je čokoladni sladoled, v katerega proizvajalci
namešajo vse sorte neuspelih okusov drugih vrst sladoleda, s čimer se
izognejo odpadu in dodatnim stroškom. Nič od tega seveda ni navedeno med
sestavinami. In če ste slučajno alergični ali preobčutljivi na prisotne
kontaminante, za prisotnost katerih sploh ne veste, potem boste s takim
izdelkom imeli težave. Med slednje sodi tudi neustavljiva "želja" po
hrani, zaradi katere boste takega (kontaminiranega) izdelka pojedli še
več kot ponavadi – ne da bi vedeli, kaj jih je pravzaprav povzročilo.
Ko govorimo o reciklirani hrani, velja zlasti izpostaviti še en zelo pereč problem: plesen.
Najnovejše raziskave o vplivih plesni na človeka kažejo, da so njihovi mnogoteri toksični učinki močno podcenjeni.
Na primer, plesen stahobotri proizvaja mikotoksine trihotecene, ki
zavirajo sintezo beljakovin. Okuži vse organe, od glave pa do prstov na
nogi. Nekateri mikotoksini, ki jih proizvajajo plesni, so pravzavprav
precej bolj strupeni kot težke kovine, predvsem v smislu koncentracije.
Ti mikotoskini vplivajo na več bioloških sistemov kot na primer
pesticidi ali težke kovine. Ameriški zdravnik Dr Bigelsen celo pravi: "Rak JE plesen".
Nevrotoksini v plesni so za telo podobno uničujoči kot na primer težke kovine in toksične kemikalije; nadalje se plesni lahko naselijo v prebavilih in s tem povzročijo disbiozo. Kakor že rečeno, oboje v človeku vzbuja "željo" po hrani.
Kadar je neko živilo okuženo s
plesnijo, je kontaminacija veliko večja, kot se zdi na prvi pogled. S
tem, ko odrežemo vidni del plesni, nikakor ne odstranimo vsega. Toplotna
obdelava morda uniči patulin (toksin v plesni, ki napada jabolka),
vendar ne uniči drugih, temperaturno odpornih mikotoksinov, ki so
posledica okužbe s plesnijo. In vendar industrija v lovu za dobičkom
(seveda na račun potrošnikovega oziroma vašega zdravja) smatra, da je
15 odstotkov plesnivih sestavin povsem sprejemljiva količina za
konzervirane omake, koncentrate, marmelade, sokove in podobno "hrano"! Več...
In če se v žitih, fižolu,
oreških in semenih in podobnih živilh razpasejo žuželke z vsemi
spremljevalnimi toksini ("urin" in "blato"), jih proizvajalci uničijo s
sevanjem, kemikalijami in/ali presejejo, zmeljejo, prepakirajo in
prodajo – bodisi neposredno potrošniku bodisi proizvajalcem industrijsko
pripravljenih "obrokov", "prigrizkov", "priboljškov" in druge "hrane" –
od klobas pa do energetskih ploščic.
Če se želite izogniti tovrstnim
tveganjem, je rešitev zelo preprosta: ne uživajte nobene industrijsko
pripravljene hrane! To velja tudi za pakirano narezano sadje in
zelenjavo, saj je nedvomno pripravljeno iz gnilih in/ali plesnivih
surovin. Za kako visok odstotek oporečnih sestavin gre v industrijsko
pakirani in/ali pripravljeni "hrani", si lahko preberete v članku The FDA: Allowing Animal Parts, Excrement, Mold In Our Food. Zagotavljam vam, da se boste zgrozili. Če mislite, da to velja samo za ZDA, imate Dunning-Krugerjev sindrom.
Hrana kot droga
Ste se kdaj vprašali, zakaj se
zdi, človeka nekatera hrana praktično zasvoji? Odgovor se glasi, da
zato, ker je to dobesedno res.
[..] pri mnogih ljudeh
uživanje pšenice (in drugih živil, ki vsebujejo gluten) povzroča
dramatične spremembe v možganih; pri nekaterih izzove celo psihozo. V
procesu prebave se namreč gluten razgradi v opoide, ki potem, ko
vstopijo v krvni obtok, delujejo podobno kot morfij. Ko torej zaužijete
na primer kruh ali testenine iz žit, ki vsebujejo gluten, s tem
napolnite želodec, možgani pa dobijo dozo zelo močne droge. Več...
Nič čudnega, torej, če mnogi ljudje postanejo dobesedno odvisni od tovrstne "hrane"!
Podobno je z mlečnimi izdelki, ki vsebuejejo protein kazein. Tako kot gluten se namreč tudi kazein presnovi v morfiju podobne opoide.
Sladkor (tudi fruktoza), umetna
sladila, sol, trans-maščobe, ostre začimbe, industrijsko
predelana/pripravljena živila prav tako povzročajo zasvojenost.
[Najnovejše raziskave
kažejo] da sirup z visoko vsebnostjo fruktoze, hidrogenizirane
rastlinske maščobe, soja, pomfrit, brezalkoholne pijače z visokim
glikemičnim indeksom, industrijsko pripravljeni polpeti iz mletega
»mesa« ali soje, hrenovke, klobase, salame, pšenični kruh in tako
naprej... [med drugim] ...programirajo človeške možgane – se pravi,
spremenijo izraznost človekovih genov tako, da blokirajo center za
zadovoljstvo. S tem dodatno povečujejo potrebo po sladkorju, soli in
maščobi, kar vodi v vedno večjo potrošnjo tovrstne hrane in pravo
zasvojenost, ki je povsem primerljiva z odvisnostjo od kokaina ali
heroina. Več...
Kako pravzaprav ogljikovi
hidrati oziroma sladkor zasvojijo človeka? Sladkor povzroči skokovito
porast sladkorja v krvi in insulina ter kemikalij v možganih kot n.pr.
beta-endorfinov in serotonina, kar vodi v motnje v delovanju hormonskega
sistema.
Telo se na to odzove z
regulacijskimi mehanizmi, ki skušajo stanje normalizirati, pri čemer
tipično pride do prekompenzacije, ki povzroči novo "potrebo" po
sladkorju. Še preden se zavemo, se znajdemo v začaranem krogu.
Zakaj je to pravzaprav problem?
Pretirana nihanja ravni sladkorja in insulina so povezana s številnimi bolezenskimi stanji, kot so
* kardiovaskularne bolezni
* rak
* diabetes
* avtoimunske bolezni
* vnetja
* disbioza, toksičnost prebavil in posledična izguba integritete prebavnega trakta
* osteoporoza
* utrujenost
* glavobol in migrena
* bolečine v sklepih
* oslabljen imunski sistem
* megla v možganih
* PMS
* nihanja v razploženju
* vročinski oblivi
* depresija
* hiperaktivnost in pomanjkanje koncentracije
* nagubanost kože in pospešeno staranje... in tako dalje v neskončnost.
Veliko simptomov pretiranega uživanja ogljikovih hidratov in sladkorja sovpada s simptomi preobčutljivosti na gluten.
Opoidi v hrani
Na začektu izvajanja nutrigenomičnega profila®
imajo ljudje tipično največ težav z upoštevanjem priporočil glede
(ne)uživanja žit in mlečnih izdelkov. Res je, da uveljavljenost in
dostopnost tovrstne “hrane” v družbi človeku otežkoča delo, a to nikakor
ni glavni razlog. Prav tako ne gre za vprašanje volje. Bistvo
problematike je, da tovrstna živila vsebujejo opoide, ki človeka
dobesedno zasvojijo – in to tako zelo, da se je lažje odvaditi heroina
kot se odpovedati pizzi.
Največjo koncentracijo opoidov v hrani
najdemo v žitih, ki vsebujejo gluten, ter v kravjem mleku in mlečnih
izdelkih iz kravjega mleka. Problem je v tem, da imajo prav ta živila
(se pravi živila, ki vsebujejo škrob/sladkor, gluten in kazein) na
telo vsesplošno uničujoče učinke: med drugim povzročajo številne
(avto)imunske reakcije, motnje v delovanju živčnega sistema in žlez z
notranjim izločanjem. Posledice se sčasoma izrazijo v različnih
kroničnih zdravstvenih stanjih, kot na primer bolezni srca in ožilja,
odpornost na insulin, diabetes, debelost, alergije, celiakija, rak,
degeneracija sklepov, Alzheimerjeva bolezen, če naštejemo samo nekaj
primerov.
Čeprav ti negativni učinki niso nujno
neposredno vezani na opoidne lastnosti problematičnih živil, se prav
zaradi zasvojenosti z vsebovanimi opoidi tovrstna “hrana” uživa
vsesplošno, vsakodnevno in v velikih količinah. Za katero hrano gre?
- Sladkor, škrob, žita, sadje in druga živila, ki se v končni fazi razgradijo v sladkor. Sladkor (sukroza, fruktoza, glukoza itd.) modulira opoidne poti v možganih in s tem povzroča zasvojenost.
- Žita:
- Žita, ki vsebujejo gluten: vsebujejo glutenske eksorfine in gliadorfin. Daleč najbolj problematična v tem smislu je sodobna nizkorasla pšenica, najmanj pa nekrižana pira Triticum spelta.
- Riževe beljakovine: rižev albumin ima lastnosti opoidov, kadar ni prebavljen v celoti.
- Mleko in mlečni izdelki vsebujejo različne oblike kazeina (odvisno od vrste krave – A1 ali A2 – oz. vrste živali, od katere je pridobljeno mleko) oz. različne kombinacije kazomorfinskih peptidov. Najbolj problematično je kravje mleko A1 in mlečni izdelki iz tovrstnega kravjega mleka.
- Bio/Eko kava: kava (tudi brez kofeina) vsebuje kafestrol, ki se veže na receptorje opoidov v prebavilih, s čimer sprosti prebavila (kar ima odvajalni učinek pri zaprtju, ki ga povzroča zakrčenost). Na ta način kafestrol tudi blokira zasvojenost s hrano, ki vsebuje (ali se v končni fazi razgradi v) opoide (n.pr. gluten, kazein), in močno zmanjša dovzetnost za zasvojenost z žiti, mlečnimi izdelki in tudi s sladkorjem. [Priporočljivost uživanja kave je vezana na krvno skupino, metabolični profil, GenoTip, epigenetsko sposobnost razgradnje kofeina in trenutno stanje organizma.]
- Beljakovine v mesu in ribah: ob encimski razgradnji mesa in rib nastanejo biogeni peptidi, ki se vežejo na receptorje opoidov in s tem blokirajo potrebo po nadaljnjem nažiranju [ter posledično tudi znižujejo krvni tlak. Priporočljivost uživanja mesa in rib eko pšnih živali (t.j. izbor, količina, pri katerem obroku) je vezana na krvno skupino (antigen, prebavni encimi), GenoTip, metabolični profil in trenutno stanje organizma].
- Temna čokolada: epicatechin v temni čokoladi deluje preko δ-receptorja opoidov in s tem ščiti srce pred poškodbami, ki so posledica pomanjkanja kisika. [Blokator opiatov naloxon zmanjšuje željo po čokoladi, kar pomeni, da so pozitivni učinki čokolade vezani na njeno opoidno delovanje. Priporočljivost uživanja temne čokolade je vezana na GenoTip, vsebnost fitinov in trenutno stanje organizma.]
- Mak: opij v maku sprošča organizem in deluje uspavalno. [Priporočljivost uživanja maka je vezana predvsem na krvno skupino (antigen).]
- Špinača: vsebuje dva opoidna peptida (rubiscolin-5 in –6). [Priporočljivost uživanja špinače je vezana na GenoTip, epigenetsko sposobnost razgradnje oksalatov v špinači in trenutno stanje organizma.]
Gornja priporočila je treba seveda upoštevati v kontekstu vašega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma.
Med nepogrešljiva orodja za odpravljanje zasvojenosti spada predvsem EFT (in zlasti Turbo Tapping).
Redna, intenzivna kardiovaskularna vadba (v kontekstu vašega nutrigenomičnega profila®
in trenutnega stanja organizma) močno zmanjša željo (»potrebo«) po
sladkorju (zaradi dramatičnega padca ravni insulina, do katere pride po
vadbi).
Zasvojenost kot posledica neustrezne (epigenetske) nastavitve izraznosti nekega gena ali kombinacije genov
Če uživate veliko ogljikovih
hidratov, zlasti v obliki škroba (žitarice, krompir), sadja ali čistega
sladkorja, to v telesu povzroči epigenetske spremembe: telo in možgani
se prilagodijo tako, da namesto maščobe kot energijo začnejo uporabljati
glukozo. Ko postane glukoza primarni vir energije, postane organizem
dobesedno odvisen od sladkorja. Z drugimi besedami, telo vedno znova
zahteva sladkor. Ta zasvojenost je lahko tako močna, da se človeku že po
nekaj urah brez sladkorja začne mešati, kar tipično občuti kot "nujno
potrebo" po (škrobni ali sladki) hrani, pa tudi v obliki raznih
spremljevalnih pojavovm kot na primer migreno, nihanja v razpoloženju,
napade slabosti, zaspanost in podobno.
Epigenetsko pogojena zasvojenost z lastnimi hormoni
Tako kot zasvojenost s sladkorjem tudi
zasvojenost z lastnimi hormoni lahko nastopi kot posledica neustrezne
(epigenetske) nastavitve izraznosti nekega gena ali kombinacije genov.
Čeprav se tega v glavnem ne
zavedamo, za reševanje vsakdanjih problemov nujno potrebujemo hormone.
Različni hormoni nam omogočajo različne odzive.
Uspešen beg ali boj v pereči
situaciji je na primer mogoč samo ob zadostni količni adrenalina v krvi,
medtem ko možgani za reševanje logičnih problemov potrebujejo hormon
prolaktin. Brez ščitničnih hormonov ni ustvarjalnih rešitev, spolni
hormoni pa človeku omogočajo potrebno flegmatičnost, ki mu omogoča, da
se konstruktivno spopade s takimi nalogami, kot je na primer vzgoja
otrok.
Težava je v tem, da so različni tipi organizma – nutrigenomični profili®
– v osnovi epigenetsko programirani tako, da se na vse življenjske
izzive odzivajo več ali manj enako. Namesto, da bi se možgani vedno
znova prilagodili dani situaciji oziroma vrsti problema, skušajo problem
najprej rešiti na "privzet" način. Drugače rečno, privzeti načini
reševanja problemov na duševni ravni se na telesni ravni izražajo kot
zasvojenost s hormonom ali hormoni, ki pogojujejo izbran pristop.
Tistemu, ki je programiran za
iskanje ustvarjalnih rešitev, kar naprej sugerirajo uživanje ogljikovih
hidratov, sladkorja in kofeina – se pravi vsega tistega, ki spodbuja
proizvodnjo ščitničnega hormona, kar pa samo izčrpava žlezo ščitnico in
organizem le še bolj spravlja iz ravnovesja, medtem ko problemi ostajajo
nerešeni, raven energije vedno bolj kopni, celulit in kilogrami pa se
kar kopičijo.
Po istem ključu tiste, ki so
zasvojeni s prolaktinom, možgani silijo v povečano uživanje mleka in
mlečnih izdelkov, pri čemer se izčrpava žleza hipofiza, človek pa
postaja vse bolj podoben napihnjenemu balonu.
Zasvojenost s kortizolom ali
adrenalinom lahko povzroči "željo" po kofeinu, alkoholu, slanem ali po
kombinaciji soli in ogljikovih hidratov (n.pr. čips, smoki) – se pravi
po hrani, ki stimulira nadledvično žlezo in pivski trebuh.
Tudi estrogen in testosteron lahko
človeka zasvojita, kar se kaže kot neustavljiva "potreba" po mastni,
mastno-škrobni, mastno-sladki in/ali močno začinjeni hrani, ki spodbuja
prekomerno delovanje spolnih žlez (in do neke mere tudi nadledvične
žleze) in razvoj "jahalnih hlač".
Tovrstno nažiranje pa seveda niti ne
reši problema niti ne poteši človekove "lakote", ampak nasprotno
povzroča vedno večji razkol med želenim in dejanskim stanjem, in s tem
vedno večje duševne muke. To neravnovesje pa se kaže tudi navzven – in
sicer v obliki vedno bolj zamaščenega, deformiranega telesa.
Arome, barvila, konzervansi in drugi "E-ji"
Arome, barvila, konzervansi in drugi "E-ji"
v industrijsko pridelani in/ali pripravljeni hrani, pijači, kozmetiki,
izdelkih za nego telesa, čistilih in številnih drugih proizvodih za
uporabo v industriji in gospodinjstvu, povzročajo propadanje možganov in
s tem celo vrsto vedenjskih in zdravstvenih motenj:
Kemikalije, kot so barvila, konzervansi, aromi in drugi "E-ji", lahko poškodujejo mehanizme prenosa živčnih signalov v možganih.
V to skupino kemikalij spadajo tudi MSG (ki se pogosto skriva pod drugimi imeni) in drugi ekcitotoksini (aspartam, L-cistein, sulfiti).
Redno uživanje "hrane", ki vsebuje sestavine, ki povzročajo nalaganje maščobe in s tem debelost v kombinaciji s pomanjkanjem telesne aktivnosti, je recept za katastrofo.
Znano je tudi, da proizvajalci v
industrijsko pripravljeno "hrano" nemalokrat dodajajo kemikalije, ki v
nič hudega slutečem potrošniku ustvarjajo in povečujejo "željo" po
tovrstni "hrani". Piškoti, na primer, tipično vsebujejo motilce apetita,
ki praktično garantirajo, da ne boste pojedli samo enega.
Namen? Povečanje prodaje in s tem dobička, seveda!
Seznam tovrstnih škodljivih kemikalij si lahko ogledate tukaj.
Zasvojenost kot posledica napačne vadbe
Tako kot napačna prehrana tudi napačen program vadbe povzroča naprezanje, utrujenost, željo po specifični hrani in (notranje in zunanje) neravnovesje.
Želja po neustrezni hrani, ki se
pojavi po vadbi, je nedvoumen znak, da je izbrana fizična aktivnost za
konkretno osebo napačna. Napačen program vadbe pa lahko povzroči tudi
potrebo po vadbi sami. Osnovno pravilo je, da vadba človeka ne bi smela
zasvojiti. Več...
Če vadba ni prilagojena posameznikovemu metaboličnemu profilu (ki je del nutrigenomičnega profila®),
se bodo dejansko povečale potrebe po specifični hrani, ki v organizmu
povzroča oz. povečuje neravnovesje in težave. To je prava nočna mora, ki
pa je žal nekaj povsem običajnega.
Pomagajte telesu pravilno razlagati signale iz možganov
in reprogramirajte neustrezno kodirana sporočila
Resetirajte organizem in odpravite zasvojenosti
Za odpravljanje vsakršne zasvojenosti je neizogibno potrebno narediti temeljito razstrupljanje telesa in odpraviti vse alergije, intolerance in preobčutljivosti, ter nato vseskozi vzdrževati zdrave nastavitve genov s prehrano, vadbo in življenjskim slogom, skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®.
V prvi vrsti je ključno, da se ogradite od nevarnih motilcev živčnega in hormonskega sistema ter drugih toksinov:
- uživajte izključno eko pridelke in živila, pridobljena od eko pašnih živali, skladno z vašim nutrigenomičnim profilom® in trenutnim stanjem organizma;
- opremite se z napravami, ki ščitijo pred elektromagnetnim sevanjem;
- uporabljajte izključno vašemu nutrigenomičnemu profilu® in trenutnemu stanju organizma prijazno eko kozmetiko, izdelke za nego telesa, čistila, oblačila, embalažo, jedilni pribor in druge kuhinjske pripomočke, pohištvo, opremo in tako naprej;
- izogibajte se cepivom;
- izogibajte se farmacevtskim preparatom in zlasti oralnim antibiotikom;
- po možnosti pri diagonstiki in zdravljenjuuporabljajte izključno naravne, neinvazivne pristope.
Enako pomembno je, da svojo dušo očistite škodljivih miselnih in čustvenih vzorcev, ki v organizmu vzdržujejo energetsko frekvenco odvisnosti v vseh njenih pojavnih oblikah, zaradi katere ste lahek plen parazitu, ki vam krade ustvarjalno in življenjsko energijo ter vas načrtno in namerno spravlja v stanje nizkofrekvenčnih čustev, kar posledično vodi v človcarstvo, bolezen, pospešeno staranje ter (pre)zgodnjo (in po možnosti še mučno) smrt. Učinkoviti metodi za tovrstno čiščenje in resetiranje organizma sta na primer SEM in EFT.
Vse to vam bo v končni fazi
pomagalo zbrati potrebno energijo in poiskati način, da se popolnoma
umaknete iz delovnega in bivalnega okolja, v katerem ste izpostavljeni
obremenitvam s toksini na telesni in duševni ravni, in si ustvarite življenjski slog, ki je skladen tako z vašim duhovnim poslanstvom kot tudi z nutrigenomičnim profilom®.
Uživajte polnovredno, lahko prebavljivo hrano
Znebite se vse industrijsko
pripravljene "hrane" in "priboljškov"! Tako imenovana "instant hrana",
ki jo prodajajo v trgovini v pločevinkah, plastenkah, steklenih
kozarcih, plastičnih vrečkah, in v kateri za povrh še mrgoli raznih
E-jev, soli, trans-maščob in podobnih problematičnih sestavin, ni hrana,
ampak droga.
Samo sveže pripravljena hrana je polnovredna hrana.
Prav tako iz svoje prehrane
izločite sladkor, alkohol in sploh vsa živila, ki vsebujejo veliko
ogljikovih hidratov. Omejite vnos stročnic, žit – tudi polnozrnatih! –
škroba in sladkorja v vseh oblikah, vključno s fruktozo.
Polnozrnato ali polnovredno?
Polnozrnato še ne pomeni
tudi polnovredno. Nasprotno – ravno obratno je res! Neoluščena,
polnozrnata živila, otrobi in druge vlaknine ter presna prehrana mnogim
povzroča najrazličnejše težave – od prebavnih motenj, preobčutljivosti
in alergij pa do presnovnih motenj, debelosti, izgube mineralov in
zmanjšane sposobnosti absorpcije vitaminov, kar vodi v podhranjenost in v
končni fazi tudi v težke kronične bolezni. Več...
Kupujte – ali sami vzgojite –
izključno eko in biodinamično kultivirane pridelke neposredno z njive,
ki so zrasli in dozoreli na soncu in svežem zraku, v prsti, bogati s
hranili, in jih v celoti pripravite in skuhajte sami.
Za optimalno prebavo in
delovanje vašega organizma bi morali vso hrano izbirati skladno z vašo
gensko zasnovo in trenutnim stanjem organizma (se pravi, upoštevati svoj
nutrigenomični profil®,
trenutno zdravje in počutje), in jo nato pripraviti in zaužiti tako, da
jo telo kar najlažje prebavi ter kar se da učinkovito asimilira in
uporabi vse, kar je v njej koristnega, brez nepotrebnih obremenitev in
problematičnih reakcij organizma.
Poleg temeljitega žvečanja in pravilnega kombiniranja hrane so za optimalno prebavljivost in biorazpoložljivost hranil zelo uporabne tudi začimbe, zelišča in marinade.
Tudi pri mesu, ribah, jajcih,
maslu in drugih mlečnih izdelkih je bistveno, da izvirajo izključno od
eko pašnih živali. Vsi mlečni izdelki naj bodo iz surovega, se pravi
nepasteriziranega in nehomogeniziranega mleka; pri tem velja izrecno
poudariti, da je ustreznost in količino mlečnih izdelkov priporočljivo
redno preverjati z bioresonanco.
Optimizirajte črevesno floro
Optimizacija črevesne flore je za zdravje in dobro počutje ključnega pomena.
Parazitska črevesna flora – torej
kvasovke, gljive in bakterije gnitja – zahteva nenehen vnos škroba in
sladkorja, kar vam sporoča tako, da s stimulacijo živčnih celic v
prebavilih možganom signalizira "potrebo" po tovrstnih "hranilih". Bolj
ko črevesnim parazitom odrekate njihovo najljubšo hrano, močnejše
signale pošiljajo.
Zlasti kvasovke in glivica kandida
(Candida albicans) sprožajo izredno močno "potrebo" po sladkarijah,
kruhu, testeninah, krompirju, sadju in podobnim virom enostavnih
ogljikovih hidratov.
Velik korak k vzpostavitvi zaželenega stanja v črevesju lahko naredite z uživanjem fermentirane zelenjave, pripravljene s pomočjo visokokakovostnih probiotičnih bakterij, ustreznih za vašo krvno skupino oziroma nutrigenomični profil®
in trenutno stanje organizma, ob sočasnem izogibanju antibiotikom (kot
zdravilo in v hrani) ter ogljikovim hidratom (predvsem iz žitaric in
nekaterega sadja),
sladkorju (v vseh oblikah) in toksinom, ki spodbujajo razvoj sovrežne
črevesne flore. Človeku simbiotične bakterije, ki jih vnesemo v telo
(predvsem s fermentirano zelenjavo), pomagajo pri prebavi človeku neprebavljivih vlaknin ter izboljšajo biorazpoložljivost in absorpcijo hranil.
Načelno boste v tem smislu imeli največ koristi od tistih živil (s seznama koristne in dovoljene hrane za vaš nutrigenomični profil®), ki so fermentirana s pomočjo bakterij (probiotikov), ki se prehranjujejo z antigenom vaše krvne skupine (n.pr. Polyflora O, A, B, AB). Take bakterije bodo namreč v vašem črevesju našle zase trajno ugodne pogoje in se bodo zato relativno lahko razmnožile.
Prevlada simbiotičnih bakterij v
prebavilih izboljša prebavo, asimilacijo hranil in pospešuje
razstrupljanje telesa. Večja ko je njihova številčnost, manj bo v vašem
črevesju parazitskih bakterij gnitja, kvasovk, kandide, plesni in drugih
toksičnih mikroorganizmov.
Ustreznost in doziranje probiotikov in fermentirane hrane v trenutnem stanju organizma je zelo smiselno preveriti z bioresnonanco.
Probiotiki, ki jih zaužijemo kot
dopolnilo k prehrani, tipično nimajo tako pozitivnega učinka kot
fermentirana hrana, pripravljena iz taistih probiotikov v kapsulah.
Kljub temu, da pomagajo prebaviti obrok, pri katerem jih zaužijemo, pa
raziskave kažejo, uživanje probiotikov v obliki dopolnil nima trajnega
vpliva na strukturo črevesne flore.
Ker se ob odmiranju parazitske
flore sproščajo toksini, ki lahko sprožajo "potrebe" po hrani, je
priporočljivo, da tovrstno razstrupljanje čim bolj pospešite, na primer z
enotedensko kuro s preparatom, kot je Oxypowder, uživate veliko vode in si po potrebi pomagate s tapkanjem ali masažo točke tragus.
V primeru nepopravljivo kompromitiranega (nesimbiotičnega) mikrobioma, kot je na primer okužba z bakterijo Clostridium difficile, se je v praksi kot edina uspešna terapija izkazala presaditev črevesne flore.
Ko že govorimo o fermentaciji,
velja omeniti tudi, da lahko na ta način iz žitaric, stročnic, oreškov,
semen in gomoljev dokaj učinkovito odstranimo nekatera antihranila, ki
sicer zavirajo ali onemogočajo njihovo pravilno prebavo in presnovo. Med
problematičnimi antihranili, ki se skrivajo predvsem v ovojnicah zrn in
semen v naštetih živilih, najdemo na primer lektine in druge hemaglutinine,
gluten, fitate, vlaknine, oksalate, tanine, zaviralce tripsina,
zaviralce encimov, zaviralce proteaze, zaviralce alfa-amilaze in
akilresorcinole. Več...
Uživajte uravnovešene obroke/prigrizke
Jejte manjše obroke, večkrat na dan.
Zelo pomembno je, da je
vsebnost in vrsta (struktura, vir) ogljikovih hidratov, beljakovin in
maščob pri posamičnih obrokih in prigrizkih skladna s potrebami vašega
organizma, kot so razvidne iz vašega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma.
Bodite pozorni tudi na svoj metabolični profil (ki je del vašega nutrigenomičnega profila®) – ne dovolite, da vaša dominantna žleza prevzame nadzor in vas spravi iz ravnovesja!
Uživajte zdrave maščobe
Maščobe (tako kot tudi beljakovine) predstavljajo stabilen vir energije za telo. Predvsem je pomembno, da uživate dovolj nasičenih maščob živalskega izvora
(eko pašnih živali), saj le tako dobite celoten spekter vseh
esencialnih maščobnih kislin, ki jih vaše telo nujno potrebuje za zdravo
delovanje.
Zelo dober vir zdravih maščob za vse krvne skupine je surov jajčni rumenjak (iz jajc, pridobljenih od eko pašnih kokoši).
Za krvno skupino B in AB pridejo v
poštev tudi nekateri fermentirani mlečni izdelki iz surovega
(nepasteriziranega in nehomogeniziranega) mleka eko pašnih živali.
Seveda igra pri izbiri odločilno vlogo vaš nutrigenomični profil® in trenutno stanje organizma. Več o maščobah...
Uživajte dovolj beljakovin – pravočasno in pogosto
Vsak človeški organizem za pravilno in uravnovešeno delovanje
potrebuje kakovostne beljakovine – vendar iz različnih virov – skladno z vašim nutrigenomičnim profilom® in trenutnim stanjem organizma.
Beljakovine (tako kot tudi
maščobe) živalskega izvora predstavljajo stabilen vir energije za telo.
Poleg kuhanega beljaka eko pašnih kokoši (ki je primeren za vse krvne
skupine) je najpomembnejši vir beljakovin eko meso pašnih živali. Stročnice in druga živila rastlinskega izvora vsebujejo predvsem nefunkcionalne beljakovine, kot so n.pr. lektini, ki v telesu povzročajo številne težave.
V splošnem je izkoristek beljakovin iz stročnic, žitaric, oreškov in
semen ter podobne rastlinske hrane zelo slab; poleg tega beljakovine
rastlinskega izvora ne vsebujejo celotnega spektra za človeka
življenjsko pomembnih aminokislin. Prav zato tovrstna živila
predstavljajo kvečjemu sekundaren vir beljakovin, pa še to predvsem za
krvno skupino A in AB. Več o beljakovinah...
Ne dopustite, da pride tako daleč, da postanete lačni
Čeprav se zdi
očitno, je naravnost presenetljivo, kako pogosto se človeku zgodi, da
dopusti, da med dvema obrokoma preprosto mine preveč časa. Padec sladkorja v
krvi lahko povzroči cel niz sprememb v razpoloženju, utrujenost in »željo«
oz. »potrebo« po hrani, predvsem po ogljikovih hidratih.
Ne dopustite, da pride tako daleč, da postanete lačni.
Naslednjič, ko se
počutite utrujene ali razdražljive, ali ko opazite pomanjkanje koncentracije,
si najprej zastavite naslednje vprašanje:
»Ali sem v zadnjih dveh urah
zaužil(a) beljakovine ali maščobe, ki so ustrezne za moj nutrigenomični profil®?«
Če je odgovor "ne", potem je zelo
verjetno, da ste lačni – zato imejte vedno pri roki za vas zdrave
prigrizke.
Če pa nasprotno ugotovite, da imate potrebo po hrani, ki je po vašem nutrigenomičnem profilu®
(oz. specifično po metaboličnem profilu) označena kot hrana, ki se
uživa "nikoli ali redko", potem je bolj verjetno, da gre za zavajajoče
sporočilo možganov kot odziv na stres. V tem primeru si lahko pomagate s
stimulacijo točke tragus ali s tapkanjem.
Zdravi prigrizki za nujne primere
Za primere, ko med posamičnimi
obroki mine več ur, imejte vedno pri sebi visokobeljakovinsko energetsko
ploščico z nizkim glikemičnim indeksom (skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®), kot je na primer Unibar s
češnjami in čokolado ali Unibar
z mandlji in borovnicami.
Lakota vodi v povečano
dovzetnost za programirana sporočila, ki se sprožijo, ko greste mimo
slaščičarne: »Nujno rabim trojno kavo s smetano in sladoledom.«
Ploščice Unibar so slajene s
sirupom agave, in vam ne bodo pretirano dvignile ravni sladkorja v krvi.
Ker pa je glavna sestavina sirupa agave fruktoza, ki se v končni fazi
presnovi v maščobo in pri tem tudi obremeni jetra, seveda tudi s fruktozo ne gre pretiravati. Dnevna količina zaužite fruktoze iz vseh virov ne sme presegati 25 gramov!
Lakota ali žeja?
Včasih želja po hrani pomeni, da
organizmu primanjkuje tekočine. Že minimalna dehidracija organizma lahko
povzroči utrujenost in drastično zmanjša vaše fizične zmogljivosti.
Če ste kljub rednim obrokom in
prigrizkom še vedno lačni ali kar ne morete nehati segati po hrani,
spijte kozarec tople, filtrirane in po možnosti revitalizirane vode,
skodelico zelenega čaja ali antioksidacijskega čaja za vašo krvno skupino.
Če ne gre za žejo, ampak za preobilico zaužitih ogljikovih hidratov, zelo pomaga, če jezik dobro očistite z zobno ščetko, na katero ste nanesli ščepec sode bikarbone, in si nato usta dobro izplaknete z toplo raztopino sode bikarbone (noževa konica v pol kozarca tople vode).
Prigrizki pred/med vadbo in po vadbi, ki zadovoljijo potrebo telesa po ogljikovih hidratih, beljakovinah in maščobah
Kar zadeva vadbo, je (poleg vašega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma) zelo pomembno, da poskrbite za optimalno hidracijo telesa, kar dosežete s pitjem tople, prečiščene in revitalizirane vode – pa čeprav pristojni "strokovnjaki" v EU trdijo drugače.
Prigrizki pred/med vadbo
naj vsebujejo ogljikove hidrate s srednjim in visokim glikemičnim
indeksom, ki bodo poskrbeli za konstatno raven sladkorja v krvi. Odličen prigrizek v ta namen (zlasti, če gre za intenzivno ali dolgotrajno vadbo) so na primer zmiksani gozdni sadeži ali drugo sadje (skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®), ki ste
mu dodali mandljevo mleko in/ali mandljev pire ali žličko neprečiščenega, hladno stisnjega olja in proteinski prašek Problend za vašo krvno
skupino (Problend O, A oziroma B/AB, kot je ustrezno). (Več zdravih prigrizkov za posamične krvne skupine je opisanih v nadaljevanju.)
Nasprotno pa naj prigrizki in obroki po vadbi temeljijo na (za vas) zdravih beljakovinah in maščobah (predvsem meso ali jajca, po možnosti v kombinaciji z neškrobno zelenjavo).
Po vadbi namreč ni priporočljivo uživati živil, ki predstavljajo vire
ogljikovih hidratov (n.pr. žitarice in vsi izdelki iz žit v vseh
oblikah, sadje, med in druga sladila, sladkarije, in tako naprej).
Tovrstna hrana se namreč v končni fazi razgradi v sladkor (glukozo in/ali fruktozo), ki se presnovi v maščobo in shrani v maščobne celice – kar je seveda v nasprotju s cilji vadbe in vašimi prizadevanji.
Prigrizki za posamične krvne skupine
Kot beljakovinski prigrizek si lahko kadarkoli omislite napitek iz mešanice Harmonie in proteinskega praška
Problend (Problend O, A oz. B/AB, kot je ustrezno za vašo krvno skupino).
Poleg energetskih ploščic Unibar (Unibar s češnjami in
čokolado ali Unibar z mandlji
in borovnicami), ki so priporočljive za vse krvne skupine, so za posamične krvne skupine ustrezni naslednji specifični prigrizki.
Krvna skupina O
Rezina hladne (goveje) pečenke; jetrna pašteta; peščica bučnih semen*, orehov* ali mandljev; jajce (pripravljeno na katerikoli način).
Krvna skupina A
Peščica orehov*, lešnikov*, mandljev*, bučnih semen*; kikiriki ali kikirikijevo maslo*; jajce (kuhan beljak, surov rumenjak); namaz iz stročnic* (n.pr. iz graha ali leče); natto iz fermentirane soje*.
Krvna skupina B
Jajce (pripravljeno na katerikoli
način); mleko, jogurt, kefir, kislo mleko, skuta, nekateri siri (brez
plesni) – vse iz surovega (nepasteriziranega in nehomogeniziranega) eko
mleka pašnih živali.
Krvna skupina AB
Rezina hladne (puranje) pečenke;
mozzarella iz surovega (nepasteriziranega in nehomogeniziranega eko
mleka pašnih živali); jajce (kuhan beljak, surov rumenjak); mandlji*, kikiriki*, kikirikijevo maslo*.
*Oreški, semena, stročnice in neoluščene žitarice vsebujejo veliko fitinske kisline, lektinov in drugih antihranil, ki jih je pred uživanjem treba obvezno čim bolj nevtralizirati, n.pr. s postopki namakanja/fermentacije v kislem sredstvu.
Vir: Nutrigenomika.info
oglejte si še:http://akcija-soncna-ocala.weebly.com
http://carrera-look.weebly.com
http://huda-ocala.weebly.com/
http://kopalke.weebly.com
http://moj-skiro.weebly.com
http://moj-skiro.weebly.com
http://vrhunski-otroski-vozicek.weebly.com https://vrhunski-otroski-vozicek.weebly.com/
http://nosecka.weebly.com/
http://razprodaja-soncna-ocala.weebly.com/
http://www.mojlook.si/
http://kopalke-mojlook.si/
http://moj-look.blogspot.com/
https://mojlook.wordpress.com/
oglejte si še:http://akcija-soncna-ocala.weebly.com
http://carrera-look.weebly.com
http://huda-ocala.weebly.com/
http://kopalke.weebly.com
http://moj-skiro.weebly.com
http://moj-skiro.weebly.com
http://vrhunski-otroski-vozicek.weebly.com https://vrhunski-otroski-vozicek.weebly.com/
http://nosecka.weebly.com/
http://razprodaja-soncna-ocala.weebly.com/
http://www.mojlook.si/
http://kopalke-mojlook.si/
http://moj-look.blogspot.com/
https://mojlook.wordpress.com/
Komentarji
Objavite komentar
Zahvaljujem se za komentar