CIMET ZNIŽUJE KRVNI SLADKOR

Zgodovina

Cimet je ena najstarejših začimb. Omenjena je v Bibliji, v starenm Egiptu so ga uporabljali kot dodatek k napitkom ter kot eno od sestavin za balzamiranje. V nekaterih obdobjih je bil tako zelo cenjen, da je bil dražji od zlata. Prve omembe cimeta na Kitajskem v knjigi o zdravilnih rastlinah segajo v 2700 pred Kristusom.

Glede na zahteve srednjeveške Evrope je cimet postal ena od prvih dobrin, ki so jih redno uvažali iz Bljižnega Vzhoda.

Zdravilne učinkovine

V cimetu so tri glavne zdravilne učinkovine: cimetov aldehid, cinamil acetat in cinamil alkohol. Poleg tega vsebuje še na desetino drugih hlapljivih snovi, ki mu dajejo značilen vonj.

Poleg tega je dve čajni žlički oziroma 4,5 g ( priporočeno kot maksimalna dnevna doza) vsebujejta:
&     mineral magnezij: 0,76 mg kar zadosti 38 % dnevnih potreb
&     mineral železo: 1,72 mg kar zadosti 10 % dnevnih potreb
&     mineral kalcij: 55,68mg kar zadosti 6 % dnevnih potreb
&     vlaknin: 2,48 mg kar zadosti 10 % dnevnih potreb
&     poleg tega vsebuje tudi nekaj vitamina C in K.

Učinkovit proti krvnim strdkom

Dobro raziskana sestavina v cometu - cimetov aldehid - preprečuje trombocitom, da bi povzročali krvne strdke v krvnem obtoku. Ta substanca namreč deluje inhibitorno na izločanje maščobne kisline (arahidonske maščobne kisline), ki se pri vnetjih izloča iz membran trombocitov. Posredno se s tem tudi zmanjša tvorjenje molekule tromboksan A2, ki je zadolžena za sporočanje vnetnih procesov v telesu.

Protivnetni učinki

Zaradi zaviralnega delovanja na arahidonsko maščobno kislino, cimet štejem tudi med protivnetna živila in lahko pomaga zmanjšati vnetja (na primer pri artritisu).

Anti mikrobni učinki

Že pred nekaj leti so znanstveniki tudi potrdili, da cimet preprečuje gnitje in živilom podaljša rok trajanja. Verjetno so ga tudi zato uporabljali v starem Egiptu kot eno od sestavin za balzamiranje trupel. Antimikrobne lastnosti cimeta so tako učinkovite, da bi lako to začimbo uporabljali namesto tradicionalnih prehrambenih konzervansov.

Poleg tega deluje cimet tudi protigljivično in pomaga pri zdravljenju Kandidoze.

Znižuje krvni sladkor

Cimet opazno izboljša zmožnost odziva na inzulin diabetikom tipa 2 in tako normalizira njihov nivo krvnega sladkorja. Raziskave v laboratorijih in na živalih so pokazale, da sestavine v cimetu stimulirajo receptorje za inzulin, poleg tega pa preprečujejo razvoj encima, ki receptorje onesposablja in torej povečajo celične zmožnosti izrabe glukoze. V času objave potekajo raziskave o ugodnih vplivih cimeta na ljudi. V zadnjih raziskavah Ameriške agronomske raziskovalne službe so ugotovili, da že slaba polovica čajne žličke cimeta dnevno zniža nivo krvnega sladkorja pri diabetikih tipa 2. V študijo so zajeli 60 pakistanskih prostovoljcev z diabetesom tipa 2, ki niso jemali inzulin. Razdelili so jih v 6 skupin. 40 dni so v skupinah 1, 2 in 3 prejemali po 1, 3 in 6 gramov cimeta dnevno, medtem, ko so v skupinah 4, 5, in 6 prejemali placebo. že najnižji odmerek cimeta (1 gram ustreza približno tretjini čajne žličke) je znižal nivo krvnega sladkorja za 20 %, sočasno so izmerili znižan holesterol in trigliceride. Po prenehanju uživanja cimeta je pričel naraščati nivo krvnega sladkorja. Nedavne raziskave na ljudeh, živalih in v laboratorijih preiskovale cimetov vpliv na izboljšanje aktivnosti inzulina in posledično na celično zmožnost absorpcije in izrabe glukoze iz krvi. �In vitro� in laboratorijske študije, ki jih je opravil Richard Anderson s kolegi z ameriškega raziskovalnega centra za prehrano ljudi, so razkrile novo razumevanje mehanizmov, s katerimi cimet povečuje aktivnost inzulina. V zadnjem članku te raziskovalne skupine v Journal of Agricultural and Food Chemistry, razkrijejo catehin/epikatehin oligomer, učinkovino v cimetu, ki do 20-krat poveča zmožnost izrabe glukoze. Nekateri znanstveniki so ob teh dejstvih postali pozorni na možne toksične učinke pri povečani porabi cimeta. Nove raziskave kažejo, da se večina potencialno toksičnih sestavin iz cimetove skorje nahaja v topnih lipidih, ki pa jih je zelo malo v vodnih raztopinah cimetovega ekstrakta, ki je namenjen povečanju inzulina. Decembra 2003 so v reviji Diabetes Research and Clinical Practice objavili cimetovega ugodnega vpliva na aktivnost inzulina v študijah z živalmi. Skupini podgan so tri tedne dodajali 300 mg cimeta na kg telesne mase in odkrili da so njihove mišice zmožne 17 % večje absorpcije krvnega sladkorja, kot podgane iz kontrolne skupine, ki niso prejemale cimeta. Istočasno objavljena študija v reviji Diabetes Care pokazala znižanje krvnega sladkorja, trigliceridov, LDL (slabega) holesterola in celotnega holesterola pri diabetikih tipa 2, ki so prejemali dnevno le en gram cimeta. Placebo kontrolirana študija je zajela 60 bolnikov z diabetesom 2: 30 moških in 30 žensk, med 44 in 58 letom, ki so jih razdelili v 6 skupin. V skupinah 1, 2 in 3 so prejemali dnevno po 1, 3 in 6 gramov cimeta, v skupinah 4, 5 in 6 pa 1, 3 in 6 gramov placeba. Po 40 dneh so v vseh treh skupinah, ki so jemale cimet, ugotovili znižanje krvnega sladkorja za 18-29 %, trigliceridov za 23-30 %, LDL holesterola za 7-27 % in skupnega holesterola za 12-26 %. Znanstvena ugotovitev raziskave: cimet v prehrani bolnikov z diabetesom 2 zmanjša faktorje tveganja, povezane z diabetesom in boleznimi srca in ožilja.

Kalcij in vlaknine izboljšajo zdravje debelega črevesa in varujejo pred boleznimi srca
Poleg vsebnosti enkratnih eteričnih olj, je cimet tudi odličen vir redkega mangana in zelo dober vir prehranskih vlaknin, železa in kalcija. Kombinacija kalcija in vlaknin v cimetu lahko pomembno pomaga pri preprečitvi različnih stanj. Kalcij in vlakna se vežejo na žolčne soli in jih pomagajo odstranjevati iz telesa. žolčne soli pogosto poškodujejo stene debelega črevesa, s sprotnim izločanjem pa se torej zmanjša nevarnost raka na debelem črevesu. Dodatni pozitivni učinek tega odstranjevanja je tvorba žolča iz holesterola. Ta proces zniža nivo visokega holesterola , kar lahko pomaga pri preprečitvi ateroskleroze in bolezni srca. Vlakna v cimetu lahko ljudem z neprijetnimi črevesnimi težavami olajšajo zaprtja ali driske.
Vir:http://www.most-si.com

Komentarji

Priljubljene objave