KOKOSOVA MAŠOBA JE KORISTNA


KOKOSOVA MAŠČOBA JE KORISTNA

Kokosova maščoba vsebuje visok odstotek lavrinske kisline. Edini primerljivi vir te zdravilne snovi, ki dviguje imunsko odpornost telesa, je materino mleko.
Zaradi lavrinske kisline kokosova maščoba deluje proti virusom, zajedavcem, glivicam in bakterijam, pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in je koristna za diabetike.
Pospešuje presnovo in izgorevanje maščob v celicah ter pomaga zniževati raven holesterola v krvi. Prav tako je ena redkih maščob, ki pripomore k hujšanju.
Strokovnjaki priporočajo uživanje kokosove maščobe ljudem, ki imajo težave s kandido.

Še ena odličnost kokosove maščobe

Visoka točka dimljenj. Kokosova maščoba dobro prenaša segrevanje. Tudi pri zelo visokih temperaturah v njej ne nastajajo škodljive snovi. Prav zato je zelo primerna za cvrtje, pečenje in druge postopke, pri katerih hrano segrejemo na zelo visoke temperature.
V kuhinji večinoma uporabljamo kokosovo maščobo brez okusa, razen za pripravo sladic, ki jim kokosova nota pristaja.
Dodatek kokosove maščobe nam pomaga pri strjevanju krem ali namazov, ki jih pripravljamo presne. Pri sobni temperaturi je namreč trda, le na malce višji temperaturi pa se začne topiti in se spremeni v olje.
V tekoči obliki jo lahko dodamo v različne kolače, narejene iz umešanega testa.

HRANILNA VREDNOST surovega kokosovega mesa (na 100 g)

 

Energijska vrednost: 354 kcal
Beljakovine: 3 g
Ogljikovi hidrati:15 g
‒ od tega vlaknine: 9 g
Maščobe: 33 g
‒ od tega nasičene: 30 g
V tradicionalni medicini tropskih narodov se kokosovi izdelki že stoletja uporabljajo za številne zdravstvene namene: astmo, bronhitis, modrice, opekline, zaprtje, kašelj, vročino, gripo, gonorejo, prehlade, neredno in bolečo menstruacijo, ledvične kamne, podhranjenost, vnetja kože, otekline, sifilis, slabost, razdražen želodec, rane  in mnogo drugih. Danes pa kokos, predvsem kokosovo olje znanost povezuje z različnimi zdravilnimi lastnostmi:
  • pomaga pri virusnih, glivičnih in bakterijskih vnetjih,
  • zagotavlja hranljiv in hiter vir energije ter pospešuje presnovo,
  • izboljšuje prebavo in absorpcijo drugih hranil, vključno z vitamini, rudninami in aminokislinami,
  • izboljšuje izločanje inzulina in izrabo krvne glukoze,
  • izboljšuje prebavo in delovanje črevesja,
  • zmanjšuje vnetna stanja,
  • spodbuja celjenje in obnovo telesnih tkiv,
  • spodbuja delovanje in krepi imunski sistem,
  • po nekaterih podatkih pripomore k manjšemu tveganju za nastanek raka na dojkah in črevesju,
  • ščiti arterije pred poškodbami, ki povzročajo aterosklerozo,
  • uravnava razmerje slabega (LDL) in dobrega (HDL) holesterola,
  • deluje kot antioksidant,
  • izboljšuje izrabo maščobnih kislin in jih ščiti pred oksidacijo,
  • pomaga pri blaženju znakov kronične utrujenosti.
Uporaba v kuhinji: Kokos in izdelki iz kokosa so v kulinariki pravi zaklad, saj nudijo številne možnosti za pripravo raznovrstnih okusnih jedi. V tokratnih kuhinji vam predstavljamo tri recepte, pri katerih lahko uporabite različne kokosove izdelke.

Komentarji

Priljubljene objave