AMARANT JE BREZ GLUTENA IN BOGAT Z BELJAKOVINAMI

 

 AMARANT KOT BOGATA BELJAKOVINSKA PRILOGA  

           

Indijci, Mehičani, Argentinci in nekateri drugi že dolgo dodobra poznajo izjemne lastnosti amaranta, na Zahodu pa zdravilne učinke tega žita ponovno odkrivamo šele dandanes. Amarant naj bi izviral iz Amerike in nato prešel v Azijo, v vsakem primeru pa je del človeške prehrane že zelo dolgo. V grščini beseda amarant pomeni »večni«, Azteki so mu pravili »hrana nesmrtnosti«, Indijci pa so ga hvalili kot »kraljevo žito«.

               
Teaser
Liste amaranta v kuhinji uporabljajo predvsem Indijci, ko pripravljajo kari in juhe; obstaja zelena, rdeča in dvobarvna vrsta. Njihov okus je podoben špinači, s tem da je vseeno nekoliko močnejši. Večina ljudi ima raje okus amaranta v primerjavi s špinačo, obenem pa je prvi tudi bolj hranilen (vsebuje več kalcija, železa, fosforja in vitaminov).
Homeopati in strokovnjaki ajurvede že dolgo poznajo zdravilne učinke amaranta (tako semen kot listov). Med glavne sodijo zaviranje diareje in pretiranega krvavenja. Predvsem listi pomagajo pri težavah, kot so ekcemi in akne, uporabljajo pa jih tudi za blaženje ustnih vnetji, zatečenih dlesni in bolečega grla. Vtiranje svežega soka listov v skalp, lasem pomaga obdržati svojo barvo in jih naredi mehke. Nekateri pravijo, da so listi učinkovita kurativa pri izgubljanju las. 
Samo seme amaranta oziroma žito je hranilno podobno kvinoji in miletu. V Indiji ga ponavadi pripravijo tako, da nastane neka vrsta pokovke iz amaranta, ki jo nato jejo predvsem za zajtrk in pri kuhanju sladic, ali pa tako, da ga zmeljejo v moko. 
Amarant vsebuje ogromno beljakovin in maščob - več kot pšenica. 6-10% žita je olje, ki ga sestavljajo predvsem poli-nenasičene maščobe (linolejska). Vsebuje tudi aminokislino lizin, ki v telesu pomaga pri obnovi tkiv in vzdrževanju zdravja. 
Glavno makrohranilo v amarantu so ogljikovi hidrati, zato je tudi izvrsten vir energije. Zaradi vseh teh esencialnih hranil in prijetno orehastega okusa in hrustljave teksture amarant vse bolj uporabljajo pri pripravi zdrave hrane in energijskih ploščic. 
Je lahko prebavljiv in brez glutena, kar pomeni, da je primeren tudi za dojenčke, otroke in starejše, ki jih pestijo takšne in drugačne tegobe.

vir:ekomagazin

Komentarji

Priljubljene objave