VZROKI ZA PREVISOKO TELESNO TEŽO

Vzroki za previsoko telesno težo v odvisnosti od krvne skupine

•Zastrupljenost črevesja kot posledica prenizke ravni prebavnih sokov.

Gen krvne skupine zaradi svoje lokacije v človeškem genomu vpliva na bazalno raven prebavnih sokov in s tem na sposobnost prebave različnih živil, predvsem mesa, maščob in žit. Ob stalnem uživanju hrane, ki je za telo slabo prebavljiva ali toksična, se v prebavilih namnožijo bakterije gnitja in glivice, ki se hranijo s tovrstno hrano in jo razgrajujejo namesto prebavnih encimov. Raven želodčne kisline je na primer v veliki meri pogojena s krvno skupino. Ena glavnih nalog želodčne kisline je pospeševanje razgradnje beljakovin. Če je raven želodčne kisline prenizka, se ne izloča dovolj ustreznih prebavnih encimov. Posledično se beljakovine ne razgradijo v celoti in se zato nepopolno asimilirajo. Njihovi ostanki nato služijo kot hrana bakterijam gnitja.
Toksini, ki jih izločajo bakterije gnitja, poškodujejo sluznice, kar vodi v vnetja, degradacijo tkiv v prebavilih in povečano poroznost črevesja. Ko je škoda prevelika, preidejo v kri in se nato, če jih telo ni sposobno presnoviti in izločiti, akumulirajo v maščobnem tkivu. Posledica je med drugim tudi odvečna telesna teža.


•Zastrupljenost črevesja kot posledica delovanja lektinov.

Antigeni različnih krvnih skupin se različno odzivajo na antihranila v hrani, kot so na primer lektini. Glede na vašo krvno skupino lahko lektini v posamičnih živilih povzročajo motnje prebavnega procesa, vnetja slutnic in tkiv ter posledično degradacijo prebavnega trakta (kar vodi v zmanjšano sposobnost absorpcije hranil in učinkovitega izločanja blata), upočasnijo presnovo in zmanjšujejo učinkovitost izgorevanja kalorij, kompromitirajo proizvodnjo insulina in preprečujejo izgorevanje maščob v celicah, ter povzročijo hormonsko neravnovesje, zadrževanje vode v telesu, razna vnetja, ki nato sprožajo avtoimunske reakcije (n.pr. artritis), motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem in druge težave.
Nekateri lektini povzročajo motnje v delovanju encima tripsina in s tem zavirajo prebavo in absorpcijo beljakovin. Kronično zaprtje je med drugim povezano s preveliko populacijo bakterij gnitja in posledično proizvodnjo indolov.
 Mnogi lektini v hrani pospešujejo in spodbujajo pretirano proizvodnjo poliaminov, s katerimi skuša telo popraviti škodo na tkivih, ki je nastala kot posledica reakcij imunskega sistema na prisotnost posamični krvni skupini »sovražnih« lektinov. V tem smislu so zlasti problematični lektin v pšeničnih kalčkih (wheat germ agglutinin – WGA) in nekaterih stročnicah.
 Rezultat teh procesov so poškodbe sluznic in s tem vnetja, degradacija tkiv v prebavilih in povečana poroznost črevesja. Ko je škoda prevelika, toksini v prebavnem traktu začnejo prehajati v kri in se nato, če jih telo ni sposobno presnoviti in izločiti, akumulirajo v maščobnem tkivu. Posledica je med drugim tudi odvečna telesna teža.
•Vpliv lektinov na metabolizem. Nekateri lektini se pri posamičnih krvnih skupinah vežejo na maščobne celice in tam posnemajo insulin. Na ta način ne samo preprečujejo izgorevanje maščob, ampak dodatno povzročijo, da se vedno več energije pretvarja v maščobo in povsem po nepotrebnem shranjuje »za hude čase«. Med lektini, ki povzročajo, da telo kot mrhovinar išče vse presežne sladkorje/ogljikove hidrate in jih pretvarja v neželeno maščobo, spet najdemo lektin v pšeničnih kalčkih (WGA). Posledica tega je, da ne morete shujšati. Tudi v primeru, da telesu odtegnete hrano, telo namesto maščobnega tkiva pokuri mišice, medtem ko se odstotek maščobe v telesu samo povečuje.

 

Komentarji

Priljubljene objave