VODA ZA ZDRAVO IN VITKO TELO

VODA JE IZREDNEGA POMENA



Zlasti moramo biti pozorni na hidracijo telesa, kar pomeni, da moramo vsak dan zaužiti dovolj prečiščene in po možnosti revitalizirane tople vode. Ob telesnih naporih, ali morebitnem uživanju kofeina in alkohola, ki pospešujeta izločanje vode iz telesa, pa je treba količino vode še dodatno povečati. Najbolj preprost pokazatelj pri zdravih ljudeh je barva urina, ki mora biti svetlo rumena.

Opravljene meritve kažejo, da, je velika večina ljudi dehidriranih.

Med najbolj pogostimi simptomi, ki kažejo na dehidracijo organizma, sta slabo počutje in glavobol.
Že 2 – 3 % dehidracija pomeni padec fizičnih zmogljivosti za 15 – 30 %. 

Za dobro hidracijo pa ni pomembna samo količina zaužite vode, ampak tudi način. Pitje navadne (tople/vroče, po možnosti mehke in revitalizirane) vode npr. kapnice, deževnice, (najmanj 30 ml na kg telesne mase dnevno) je za vsak organizem ključnega pomena. Voda je nujno potrebna za hlajenje in odplavljanje strupov iz telesa, in je tako ključen dejavnik pri hujšanju in učinkoviti regeneraciji organizma na celični ravni. 

Takoj ko vstanete, še preden splaknete usta ali si umijete zobe, popijte najmanj pol litra tople/vroče, po možnosti mehke in revitalizirane vode. Nato si lahko umijete zobe, vendar ne smete niti jesti niti piti 45 minut. Tekom dneva pijte navadno (po možnosti toplo/vročo, mehko) vodo, vedno pred obrokom (za vsak deciliter vode, ki jo spijete, počakajte 10 minut, preden jeste ali pijete kaj drugega, n.pr. 30 minut za 3 dl vode). 

V potrebno količino ne štejemo čajev, sokov in drugih tekočin. Zapomnite si, da je voda najboljše regeneracijsko sredstvo in da ni potrebno uživati nobenih izotoničnih napitkov. To pride v poštev šele po daljših, intenzivnih naporih (nad 90 minut). 

Če je le mogoče, pijte tudi med vadbo (približno vsakih 10 min nekaj požirkov). Takoj po vadbi pa obvezno spijte še najmanj 0,5 l po možnosti tople/vroče, po možnosti mehke in revitalizirane vode ali več, odvisno od telesne teže in konstitucije. 

Piti je treba tudi takrat, ko niste žejni. To zlasti velja za starejše ljudi. Ko postanete žejni, je to že zadnji alarm. Proces izboljšanja hidracije je precej dolgotrajen in običajno traja več mesecev, zato vztrajajte!Učinki na telo po več mesecev neprestanega večjega vnosa vode v naše telo, lahko opazimo neverjetne in celo usupljive rezultate:
- zmanjša se celulit oz. skoraj izgine
- izboljša se struktura kože, ki posatne sijoča, gladka, ter z manj nepravilnostmi
- povrne se lesk lasem in nohti se prenehajo cepiti
- telo postane lahkotnejše ter počutimo se zdravi
- uredi se presnova

 
 

Komentarji

Priljubljene objave