POST NAS OČISTI IN OSVEŽI


POST ZA RAZSTRUPLJANJE


Post je tehnika razstrupljanja in očiščevanje telesa. Post vse bolj postaja pravi modni hit v svetu shujševalnih kur.


Je post res primeren za vsakega človeka? Kako se postimo? Kakšen je učinek posta? Kako dolgo naj traja post? Kako se pripravijo sokovi ali čaji? Potrebujemo program postenja? Se lahko »gremo« strogo postenje z vodo? Kako dolgo? Kaj je sploh osnovni namen posta? Kaj je sploh post? Na takšna in podobna vprašanja bomo skušali odgovoriti v seriji prispevkov na temo posta.

Mnogi, predvsem tisti, ki so se že uspešno postili, so za revijo Viva trdili npr. takole: Post je lažji od vsake diete. Post je primeren tudi za zelo zaposlene ljudi. Post omogoči telesu fiziološki počitek. Post umirja, odžene napetost in nespečnost. Post vodi v izboljšanje prehranjevalnih navad. Post pogosto povzroči vedro razpoloženje. Post poveča zadovoljstvo pri uživanju hrane. Post pomlajuje in upočasnjuje procese staranja. Post je regulator; telo uči sprejemati le toliko, kot potrebuje. Post osvobodi telo strupenih snovi. Post ne krade telesu pomembnih hranil. Post razkrije vzroke za alergije na hrano. Post, seveda če poteka pravilno, je varen in lahko izvedljiv. Post ne povečuje teka; lakota izgine že po dnevu ali dveh. Post ne izčrpava, marveč krepi. Post pogosto pripelje do živahnejšega spolnega življenja. Post pospešuje izločanje. Post zmanjša ali povsem odpravi odvisnost od kajenja, zdravil, alkohola.
Morebiti vse to drži, morebiti pa tudi ne. Bomo videli, mogoče družno ugotovili »kako in kaj«, čaka nas namreč serija prispevkov na to temo, toda krenimo počasi. Za začetek le nekaj osnovnih dejstev o samem postu.

Kaj je post? Slovenska Wikipedija je zapisala takole: »Postenje je prostovoljna bolj ali manj popolna krajša ali daljša vzdržnost od hrane. Pri večini postov velja, da smeta skozi usta vstopati samo svež zrak in čista voda ali precejen in razredčen sadni ali zelenjavni sok. Postenje lahko traja dokler je v telesu dovolj hranljivih rezerv za vzdrževanje življenja in normalno delovanje vseh vitalnih funkcij. Dandanes obstajajo številne oblike posta, ki ne dovoljujejo le uživanja pijač, temveč tudi jedi. Uživamo lahko le energijsko revno hrano, ki je izbrana tako, da kar najmanj obremenjuje prebavo. O postenju lahko govorimo, če zaužijemo 300 do največ 400 kalorij na dan, kar je še veliko manj kot pri navadnih dietah za zmanjšanje telesne teže (1200-1500 kalorij na dan)«.

Kakšen je cilj, namen posta? Cilj, namen posta je ponovna vzpostavitev ravnovesja organizma; notranji organi se čistijo, spodbujajo k součinkovanju, s čimer se izboljšajo pretoki energije in dvigne raven harmonije v celem organizmu, kar se odraža na telesni in duševni ravni. Post naj bi bil potemtakem zavestna odločitev za spremembo življenja, s postom se soočamo sami s seboj. Osebe, ki se postijo, lažje dojemajo, kaj okrog njih ni v redu in temu primerno reagirajo.
Po drugi strani si mnogi s postom zgolj želijo potolažiti vest, češ, da so vendarle nekaj naredili za svoje telo, ali nadoknaditi z njim mnogo premalo gibanja. Prof. dr. Dražigost Pokorn, strokovnjak za prehrano, je za revijo Jana dejal, da naj zmernost v prehrani uravnavamo tako, da jemo toliko, da nismo niti lačni niti povsem siti. S stališča sodobnega človeka post ni nujen. Če se prehranjujemo normalno, je dosti bolje, da se ne postimo. Vendar je več kot 50 odstotkov prebivalstva prenažrtega, čezmerno težkega, in ti ljudje potrebujejo post oziroma diete.
Podobnega mnenja je Jana Govc Eržen, specialistka splošne medicine in nacionalna koordinatorka za preventivo srčno-žilnih bolezni, je za Ono, prilogo Dela, dejala točno takole: »Veliko ljudi želi shujšati na hitro.

Mnogi so pripravljeni opustiti nezdrave prehranjevalne navade in nedejaven življenjski slog za kratek čas, morda za teden ali največ štirinajst dni. V tem času bi radi shujšali, pridobili idealno telesno težo, potem pa bi se vrnili k staremu življenjskemu slogu z obilico energijske bogate hrane in sedenjem. Žal tako ne gre. Ko spreminjamo prehranjevalne navade, se moramo zavedati, da jih je treba spremeniti za vse življenje. Kdor želi shujšati in obdržati želeno telesno težo, mora postati telesno aktiven«.
Tudi nutricionistka in terapevtka Petra Benčina Rupel je (bralke Cosmopolitana) posvarila pred pastmi postenja: »Post ni ustrezna metoda hujšanja, še posebej, če želimo tako znižano telesno težo tudi ohraniti. V času stradanja v telesu spodbudimo obrambne mehanizme, ki spremenijo metabolizem in ga prilagodijo, da deluje na minimumu z minimalnimi vnosi z minimalnimi vnosi hrane ali ob stoodstotnem stradanju iz nabranih zalog v telesu. Ko pa ponovno začnemo vnašati normalne tekočine hrane v telo, si bo telo v strahu pred novim stradanjem začelo delati še večje zaloge in teža se bo povečala.«

Vir:http://zlataleta.com

Komentarji

Priljubljene objave