ZDRAVILNE LASTNOSTI ZELJA

ZDRAVILNE LASTNOSTI ZELJA


Zelje, tako surovo kot kislo, so v zdravilne namene uporabljali že stoletja, z njim so zdravili tako rekoč vse. Že naše babice so poznale obkladke s poparjenimi listi zelja za blažitev bolečin, ki so jih polagali na boleča mesta.
Zelje vsebuje tudi snovi, ki po ugotovitvah nekaterih raziskav zavirajo nastanek različnih obolenj, med drugim naj bi zavirali tudi nastanek nekaterih oblik raka.





Prehranska vrednost


Zelje ima zelo nizko energijsko vrednost, vsebuje malo maščobe in ogljikovih hidratov, hkrati pa je vir visoko vrednih beljakovin, saj vsebuje vse esencialne amino kisline.
Daje dolgotrajen občutek sitosti, zato je idealno živilo tudi pri shujševalnih dietah. Zelje je tudi bogat vir nekaterih mineralov, kot so selen, kalij, natrij, kalcij, magnezij, železo, žveplo, baker in fosfor, ki se v večini nahajajo v oblikah, ki jih telo lahko dobro izkoristi.
Zelje vsebuje tudi veliko vitamina A in C, riboflavina, niacina in tiamina (vitamini B2, B3 in B1).
Vsebuje glukozinolate - posebno skupino žveplovih spojin z močnim protirakavim delovanjem, ki jih najdemo tudi v brokoliju in cvetači.
Kislo zelje po vsebnosti mlečne kisline prekaša celo jogurt.
Ima ogromno vitamina C - 100 gramov ga vsebuje celo do 50 mg, kar je primerljivo z limono ali pomarančo. S 150 do 200 g zelja zadostimo dnevnim fiziološkim potrebam po vitaminu C.

Zdravilne lastnosti in pozitivni učinki presnega in kislega zelja

  • Zelje vsebuje žveplove snovi, ki mu dajejo značilen vonj,hkrati pa naj bi po nekaterih raziskavah zmanjševale tudi koncentracijo holesterola v krvi in posledično bolezni srca in ožilja
  • Sveže zelje dokazano pomirja, izboljšuje možganske sposobnosti, odpravlja nemir in živčne motnje.
  • Uživanje kislega zelja pospešuje izločanje strupenih snovi iz telesa in omogoča razvoj zdrave črevesne flore
  • Krepi organizem, preprečuje prezgodnje staranje in zmanjšuje nagnjenost k številnim boleznim.
  • Uspešno je tudi v boju s kandido
  • Zelje blagodejno deluje na žlezo ščitnico, poleg tega povečuje spolno dejavnost in celo nastajanje barvil v laseh ter koži.
  • Pospešuje presnovo ogljikovih hidratov in uravnava delovanje žlez z notranjim izločanjem.
  • Vsebuje bakterije mlečne kisline, ki lajšajo črevesne težave, priporočajo pa ga tudi kot dieto ob rakavih obolenjih (predvsem pri raku črevesja).
  • Splošno znano je tudi, da kislo zelje omili težave, ki se naslednji dan pojavijo zaradi popitega kozarčka preveč, saj vsebuje veliko vitaminov in vode.
  • Kot sveža zelenjava je odličen pri kroničnem zaprtju ter sladkorni bolezni in protinu. je odličen pri kroničnem zaprtju ter sladkorni bolezni in protinu
  • Mlečna kislina se ujema z želodčno kislino in pomaga proti zgagi.
  • Antioksidanti v zelju onemogočajo delovanje prostih radikalov in povečujejo proizvodnjo encimov, ki jih telo potrebuje za razstrupljanje.
  • Mlečna kislina in acetilholin, katera izločajo bakterije, ki povzročajo kisanje zelja, preprečujeta gnilobne procese v črevesju
  • Redno uživanje zelja v vseh oblikah močno zmanjša tveganje za razvoj raka na prostati, debelem črevesu in pljučih.
  • Kislo zelje zmanjšuje količino holesterola v krvi in omili težave, ki se pojavijo po prekrokani noči.
  • Spodbuja prebavo in omogoča razvoj zdrave črevesne flore. Skrbi za zdravo srce in ožilje, ker preprečuje razvoj ateroskleroze.
  • Krepi organizem, preprečuje prezgodnje staranje in zmanjšuje nagnjenost k številnim boleznim.
  • Uspešno je tudi v boju z glivično okužbo s kandido
  • Povečuje spolno aktivnost, krepi imunski sistem ter izboljšuje spomin in koncentracijo.
  • Zelnica spodbuja izločanje žolča in delovanje trebuš­ne slinavke
Največ aktivnih učinkovin boste ohranili, če boste zelje jedli surovo. Če pa ga toplotno obdelujete, poskrbite, da je jed pripravljena v čim krajšem času.

 

Komentarji

Priljubljene objave