POLNOZRNATI TOAST S POROM

POLNOZRNATI TOAST S POROM

Zajtrk, malica, ali popoldanski obrok..včasih enostavno ne vemo, kaj si pripraviti, saj ob odpiranju hladilnika nemalokrat zavijemo oči ob pogledu na salame..paštete..

Por je več kot čudovit dodatek polnozrnatem kruhku, ki ga predhodno namažemo z malo zličko navadnega jogurta oz. smetane ali hrena.

Svežina, ki bo pogrela naše brbončice ob vgrizu v zdrav prigrizek se bo kaj kmalu poznala tudi na ustnem zadahu, zato vam po zaužitju pora ( ki spada med čebulnice ), priporočamo žvečenje petršilja, ki nevtralizira vonj.

NEKAJ NA SPLOŠNO O PORU:

Por spada med čebulnice. Mnoga ljudska zdravila in številne znanstvene raziskave pričajo o povezavi med uživanjem čebulnic, predvsem pora, čebule in česna, in njihovim koristnim delovanjem na naše zdravje. Vsebuje vitamine A, C, B1, B2, B6, E, in balastne snovi ter minerale kalij, fosfor, magnezij in železo. Alicin je žveplova učinkovina, ki sicer oddaja neprijeten vonj, vendar ima veliko zdravilnih učinkov. Je eterično olje, ki se imenuje alilno gorčično olje, in vsebuje žveplo, rastlini pa daje njen tipičen okus. Temu olju pripisujejo antibakterijsko delovanje. Prav zaradi tega je por v zdravilstvu zelo cenjen kot naravni antibiotik. Porov in česnov sok lahko uničita bakterije, glivice in kvasovke, tudi če sta zelo razredčena. Čaj iz čebule in pora so na Kitajskem dolgo časa uporabljali za zdravljenje vročine, glavobola in kolere.

POR V PREHRANI:

V hrano ga lahko dodajamo preprosto zaradi izboljšanja okusa in vonja, uporabimo pa ga lahko tudi za pripravo testa in raznih vrst pit ter drugih jedi. Obstajata dve vrsti pora: letni in zimski. Zimski por je zelo odporen na nizke temperature, mraz mu ne škodi, tako se lahko uporablja čez vso zimo. Poletni por ima svetlo zelene, okroglo upognjene tanke liste, ki postanejo proti spodnji strani rumeni in se končajo v belem koreninskem nastavku. Poletni por je blažjega, zimski pa trpkega okusa. Poletni por se uporablja od maja do avgusta, zimski od septembra do aprila.
Na Kitajskem so por dolgo uporabljali za zdravljenje vročine in glavobola. 
Paziti moramo, da por v predalu za zelenjavo hranimo do največ pet dni. Zaradi njegovega zelo intenzivnega vonja ga ne smemo hraniti z drugimi živili, ki so občutljiva na aromo. Por uporabljamo v juhah, bodisi v kosih, kot dušeno zelenjavno prilogo, v zelenjavni enolončnici skupaj s korenčkom, zéleno, šampinjoni, paradižnikom in krompirjem ali v solati. Za dodatek solatam uporabljamo le surov mladi por. Če želimo nekoliko ublažiti njegov okus, ga na kratko blanširamo v rahlo soljeni vodi. Na ta način ohrani svojo lepo zeleno barvo. Por lahko začinimo z lovorjevim listom, timijanom, peteršiljem, krebuljico, muškatom, curryjem in papriko v prahu.

Hranilna vrednost pora na 100 g (kuhan, soljen por)

 Energijska vrednost  61 kcal
 Ogljikovi hidrati  3,9 g
 Beljakovine  1,5 g
 Maščobe  0,3 g
 Večkrat nenasičene maščobe   0,11 g
 Vlaknine  1,8 g
 Vitamin C  4,2 mg
 Vitamin B6  0,11 mg
 Folat  24 mg
 Magnezij  14 mg
 Železo  1,1 mg
 Kalcij  30 mg

Vir:Vizita.si

Komentarji

Priljubljene objave