MOČAN ANTIOKSIDANT


KOROMAČ


je odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ter močan antioksidant, ki pomaga vzdrževati zdrav imunski sistem. Vsebuje namreč dvakrat več vitamina C kot pomaranče, beta karotin, provitamin A, vitamin E in folno kislino. Bogat je tudi z različnimi minerali, na primer železom, cinkom, magnezijem, kalijem in kalcijem in tako ki pa so bistvenega pomena pri zniževanju krvnega tlaka. Če ga uživamo surovega po jedi pa nam odlično očisti tudi zobe. 

Okusen je predvsem kot presna hrana, če ga narežemo na tanke trakove in ga pomakamo v omako iz deviškega oljčnega olja, popra in soli ali pa ga pripravimo v solati skupaj z drugo zelenjavo, na primer s paradižnikom, korenjem, bučkami in olivami v marinadi iz kisa in olja. Odlično se poda tudi s pomarančami, ananasom, jabolki, hruškami, grozdjem in oreščki.
Je prijatelj vitke postave, saj sto gramov koromača vsebuje približno dvajset  kilo kalorij. Med prebavo uravnava delovanje želodca, v črevesju poskrbi za vezavo maščob tako, da pospeši izločanje žolča, in hkrati odpravlja napenjanje.

Stari Grki so koromač uporabljali tudi za pomoč pri spolnosti. Legenda pravi, da so med Dionizovimi festivali koromačeve liste nosili kot krone, listi in semena pa naj bi predstavljali učinkovit afrodizijak. Njegovo moč so opisovali tudi v Kamasutri. Sveži sok iz koromača naj bi prav tako vplival na spolno moč. Tudi po tradicionalnem receptu hinduistov naj bi koromač poživil spolne funkcije, koromačeva juha pa je priljubljena kot spolno poživilo tudi v sredozemskih krajih.

Vir: Ekologicen.si

Komentarji

Priljubljene objave