ZDRAVA AJDA

ZDRAVA AJDA


Ajda vsebuje flavonoide, ki učinkovito vplivajo na otekle noge in vensko popuščanje. Pri obolenju ven namreč stene krvnih žil pogosto popuščajo, skozi vrzeli pa pride tekočina v tkivo, ki oteče, kar čutimo kot neprijeten, težak občutek v nogah, kasneje pa lahko povzroči boleče otekline.Flavonoidi zatesnijo stene krvnih žil, dodatno podprejo vensko funkcijo črpanja, napenjajo vezno tkivo in splakujejo vodo iz tkiva. Kako prepoznamo bolezni ven? Zvečer nam gležnji otečejo, noge so težke, utrujene, mravljinčaste in srbijo. V predelu gležnjev postanejo vidne popokanežilice. Slaba prekrvavljenost nog povzroča probleme vse več ljudem, predvsem vsaki drugi ženski po 40. letu ter vsakemu četrtemu moškemu. Širjenje ven povzroča staranje organizma, genske dispozicije, premalo gibanja in prevelika telesna teža. Valvule se ne zapirajo popolnoma in kri ne teče k srcu, kot bi morala, ampak se zadržuje v venah. Visok pritisk v venah pa škoduje notranji steni krvnih žil, nastajati začnejo snovi, ki povzročajo vnetja, zato noge otečejo. Stene žil postajajo vse propustnejšezato tekočina lahko odteka v bližnja tkiva, kjer se začne nabirati. Nastajajo tudi kožne spremembe, vidno spremenjene vene, občasni nočni krči v nogah. Bolezni ven tudi spremenijo tkivo, lahko povzročijo velike kronične rane, ki se težko celijo. Ajda je med naravnimi zdravilci zelo cenjena zaradi pozitivnih učinkov pri težavah z venami in krčnimi žilami. Najbolj znana učinkovina je rutin, ki je močan antioksidant, ki ojača stene kapilar, znižuje holesterol in ima protivnetni učinek.
Ajda vsebuje kakovostne beljakovine, ki imajo primernejšo sestavo kot beljakovine mesa, mleka ali soje. V primerjavi z drugimi žiti ima ajda ima ajda sorazmerno več nerazvejenega škrobaamilaze, ki je osnova za počasno prebavljive in manj prebavljive oblike škroba, kar je zelopomembno za bolnike s sladkorno boleznijo, ker tako škrob oz. sladkorji škroba počasneje, bolj enakomerno in postopoma prehajajo iz prebavil v kri. Ajda ima v primerjavi z drugimi žiti večbalastnih snovi, ki varujejo prebavila pred rakom in drugimi boleznimi. Ajdova moka je sorazmerno bogata s cinkom,ki ga naš organizem nujno potrebuje za delovanje nekaterih encimov in uravnavanje naših genov. V živilih rastlinskega izvora je premalo cinka, ali pa je ta težko dostopen. Navadno ga je več v hrani iz morja. Slovenska ajda je s cinkom celo malo bogatejša kot druge ajde npr. kitajska ali japonska. Na sploh velja, da je v temni ajdi večmineralnih snovi, vključno s cinkom, kot v svetli. Ajda vsebuje še nekaj bakra in magnezija. Vsebnost selena v ajdi pa še ni raziskana. Rutina je nekaj v semenih, največ pa ga je v zelenih delih rastline. Ta je najbolj pomemben za popravljanje škode na kapilarah (propustnost) in lajša tegobe visokega krvnega tlaka. Če predlogo pripravljamo testo, se rutin razgrajuje pod vplivom encimov. Enako vpliva svetloba in previsoka temperatura.
V ajdi je malo olja, pa še tisto je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami. Rutin kot močanantikosidant smo že omenili, da vpliva na zniževanju oziroma uravnavanju krvnega tlaka. Ajda ima tudi zelo malo naravnih sovražnikov oz. škodljivcev in bolezni, zato jo pridelujejo brez škropiv za zatiranje teh nadlog. Ker je za pridelavo nezahtevna, je ni potrebno niti gnojiti. Je torej idealna kultura za bioživilo.

Vir: http://zdravplanet.blogspot.com/2008/11/navadna-ajda.html

Komentarji

Priljubljene objave