RASTLINSKE BELJAKOVINE


 RASTLINSKE BELJAKOVINE


Hrana na rastlinski osnovi ni dobra le za optimizacijo vašega zdravja, vendar je, kadar se takšnega prehranjevanja lotite premišljeno, priporočljiva na splošno.


 

 

Kvinoja (11g beljakovin na skodelico)

Kvinoja je visoko-beljakovinska alternativa rižu ali testeninam, ki jo uživamo kot samostojno jed ali v kombinaciji z zelenjavo. Zagotavlja dobro osnovo za vegi-burgerje in je tudi odlična žitarica, ki jo lahko uporabljate za zajtrk, v kombinaciji z mandljevim ali kokosovim mlekom ter jagodičevjem.  

Leča (17,9g beljakovin na skodelico)

Okusna, hranljiva in enostavna za pripravo. V trgovini je možno kupiti veliko vrst. Od rjave do rdeče.

Tempeh (24g beljakovin na 110g)

Tempeh je živilo, ki temelji na fermentirani soji in je zdrava beljakovinska alternativa nefermentiranemu tofuju. Odličen je za vegi-burger ali kot nadomestilo mesnim kroglicam v testeninah. Uporabite ga lahko tudi pri pripravi rjavega riža in zelenjave.  

Seitan (24g beljakovin na 110g)

Odličen nadomestek za goveje, ribje in sojine proizvode - en obrok vsebuje okoli 25 odstotkov dnevnih potreb po beljakovinah. Kakorkoli, seitan ni primeren za posameznike, ki so občutljivi na gluten, saj je narejen iz pšeničnega glutena. 

Fižol (12-15g beljakovin na skodelico)

Odlično živilo za pripravo najrazličnejših jedi - od juh, solat, dodatkov k rižu in zelenjavi ... Z lahkoto si lahko z njim jedi popestrite prav vsak dan.

Spirulina (6g beljakovin na 10g)

Modro-zelena alga spirulina je izjemno hranilna beljakovina, saj vsebuje vse esencialne aminokisline. Z vidika deležev vsebuje kar 60 odstotkov beljakovin, kar je največ v primerjavi s katerim koli drugim naravnim živilom. 

Konopljina semena (16g beljakovin na 3 žlice)

Z odličnim razmerjem omega-6 in omega-3 esencialnih maščobnih kislin so konopljina semena še eno biološko, naravno zagotovilo beljakovin. Konopljina semena so preprost in odličen dodatek množici obrokov: jutranjim žitaricam, solatam, napitkom, jedem iz zelenjave in riža ipd. 

Komentarji

Priljubljene objave