PROSENA MOKA


Proso je stara žitna vrsta. Izvira iz srednje Azije, na Kitajskem pa je bilo znano kot ‘kitajsko žito’.
Stare knjige uvrščajo proso med zdravilne rastline. Pospešuje odvajanje vode iz organizma in uravnava črevesno floro. Od mineralov vsebuje večje količine fosforja, magnezija in železa ter silicija, ki ga ostala žita ne vsebujejo. Proso je ena redkih rastlin, ki vsebuje silicijevo kislino v topni obliki, da jo organizem lahko koristi. Silicijeva kislina je pomembna za čisto polt, zobno sklenino, zdrave nohte in lase. Proso je edino žito, ki povzroča v želodcu alkalno reakcijo in je zaradi tega primerno živilo tudi za občutljive želodce.
Proseno moko lahko dodajamo tudi testu za kruh, če pa je ta zgolj iz prosene moke, moramo vzeti v zakup, da bo ta nekoliko drobljiv - kar pa sploh ni nič narobe..

Mleto proseno kašo, torej proseno moko, lahko uporabimo tudi kot gostilo. Če to imenitno žitarico skuhamo v vodi, lahko njen okus izboljšamo - recimo - s cimetom, naribanim jabolkom, banano, rozinami, limoninim sokom in tudi z marmelado. In še opozorilo: prosena kaša se rada razkuha ali postane sluzasta, kar preprečimo tako, da seme dobro speremo z vročo vodo.

Povprečna hranilna vrednost na 100g:
100 g zmesi v povprečju vsebuje
Energijska vrednost 349 kcal / 1459 kJ
Beljakovine 10,2 g
Ogljikovi hidrati 74,5 g
Maščobe 1,3  g

Komentarji

Priljubljene objave