AJDOVA MOKA


Ajdova moka

 

Ajdova moka ne vsebuje glutena, zato je dobra izbira za ljudi, ki so preobčutljivi na gluten oziroma imajo celiakijo. Ima prijeten sladek okus po oreščkih in je bogata s hranili.

Kaj je ajda?

Čeprav ajdo večina ljudi šteje med žita, je to pravzaprav napačno. Ajda dejansko spada med sadje in je v sorodu z rabarbaro.
Ajda je precej trdoživa rastlina, ki raste tudi v slabih pogojih – tudi brez uporabe pesticidov in herbicidov. Hitro dozori in je bogata s hranili. Ob žetvi se jo posuši z lupino vred, moka pa se prideluje iz notranjosti zrnja šele, ko je to popolnoma suho. Moka iz ajde je lahko svetla ali temna, pri čemer je temnejša različica bolj bogata s hranili.

Prednosti ajdove moke

Ajda je bogata z vlakninami, beljakovinami, niacinom, aminokislinami in vitaminom D. Poleg tega ima tudi veliko kalija, fosforja, železa in kalcija. Veja za enega najboljših virov beljakovin med rastlinami in vsebuje vse esencielne aminokisline.
Ajda je dobra za srčno žilni sistem, saj znižuje krvni tlak in zmanjšuje nevarnost povišanega holesterola, saj je v njej precej antioksidantov. Poleg tega pomaga pri sproščanju krvnih žil ter boljšemu kroženju krvi tudi mangan.
Ajda je priporočljiva tudi za diabetike, saj pomaga uravnavati krvni sladkor.

Kako uporabljati ajdovo moko?

Na Japonskem poznajo ajdove rezance, skoraj cel svet pa pozna ajdove palačinke (v Rusiji jim pravijo blini), v Franciji iz ajdove moke pripravljajo pite.
Če niste preobčutljivi na gluten, je ajdovo moko dobro mešati s pšenično, saj boste tako izboljšali okus jedi in tudi vnesli v telo bolj pestro kombinacijo hranil. Kadar želite speči ajdov kruh, naj bo ajdove moke največ polovica, preostala moka pa naj bo pšenična. Če ste preobčutljivi na gluten, potem ajde seveda ne morete mešati s pšenico, lahko pa ajdovo moko kombinirate z riževo.

Vir: http://marmelina.si/kuhalnica/zivila/ajdova-moka

Komentarji

Priljubljene objave